2014. április 7., hétfő

... na itt a kert....

A nyugati oldalon (utcafronton) már nyílnak a tulipánok.
A fényképes dokumentáció nem az erősségem, na. Azért nem írtam ilyen sokáig, mert gané voltam elővenni a fényképezőgépet és kicsattogni a kertbe kattintgatni. Nem mintha bent jobban menne. Lehet ez azért is van, mert eléggé szégyenletesen néz ki a kert még mindig.
Amikor a kertünkre gondolok akaratlanul is ez a kis videó jut eszembe:


Apának is megmutattam annó, azóta ő is csak ezt mantrázza kitárt karokkal: ez itt a kert..........

Igazából nem nagyon tehetünk mást, minthogy elvicceljük, szívem szerint én mondjuk inkább minden nap sírnék amikor kinézek a konyhaablakon, de mindegy, attól még jobb nem lesz, inkább vicces képeket csinálunk előtte, stb.

Már többször írtam, hogy a képek feldúlják érzékeny emberkék lelkivilágát (köztük vagyok én is), de most tényleg komolyan mondom.

Íme a putris cigókat megszégyenítő szemétdombunk:

A konyha melletti régi ólak. Szétesőben vannak, de hasznosak, itt tároljuk a fát, itt alszik a kutya, elvileg a szerszámokat (semmi elektromos, csak kapa és társai), gyakorlatilag szanaszét heverésznek. Mindig összepakoljuk, de az ebből adódó rend sajnos tiszavirág életű,de legalább beismerjük.

A hólapát lapátként funkcionál.
 Nem találok szavakat, nagyon utálom! Az óltól jobbra:Képen annyira nem, de élőben szörnyedelmes.

Alakulóban:

Édesanyámtól kaptunk gyümölcsfákat, bokrokat! Juhé!

Ezt a teraszról fotóztam.
Hátsó sor: piros ribizli, fekete ribizli, piszkeribiszke felváltva,
Kötésben előtte balról jobbra haladva (fák, bokrok): naspolya -nem látszik-, Gála alma, Éva alma, Jonagold alma- direkt úgy választottam, hogy legyen nyári almánk később érő nem télálló és télálló almánk is.
kétkezi munkával előállított, udvaron kukázott anyagból 3 db virág és gyógynövény ágyás


Viszonylag sok gyógynövény van a kertünkben, de a repertoár folyamatosan bővül.
Pár példa:
utifű: rovarcsípésre a levelét szét kell morzsolni, azzal dörgölni a csípést, azonnali enyhülést hoz és el is múlik....
a körömvirágnak a szára jó pigmentfoltokra, mindenhol csak a virágot ajnározzák....
a pitypang leve remek sali, de almaecetbe áztatva, leszűrve hígítva kiváló arctonik problémás bőrre zsályával petrezselyemmel...
a cickafark kiváló bármilyen női bajra...
az illatos macskamenta csecsemőkortól alkalmazható, komplex szer babáknak: jó fogzásra, lázra, hasfájásra, nekünk nagyon bevált kúraszerűen alkalmazva.
a vérehulló fecskefű szárának leve is sok bőrbajra jó (kinövések, tyúkszem) KIZÁRÓLAG KÜLSŐLEG alkalmazandó!!!
Konkrétan regényt lehetne írni róla, ezek a kedvenceim közül a kedvencek,csak hogy szót ejtsek eme remek növényekről.
Akik jobban belemerülnének  és elvesznek a gyógynövénykönyvdzsungelben azoknak ajánlanám Maria Trebent és a bükki füves embert, Gyuri bácsit. Nekünk saját bejáratú nemcsakfüvesemberünk van, akármi bajom van hívom és azonnal vágja, mire mit hogyan merre.

Ajánlatos szétnézni a kertben mielőtt parkosítunk, füvesítünk, mert a növények száron kínálják gyógyírjüket bajainkra. Mindenki udvarán döntő többséggel az nő amire az ott lakóknak szükségük van.
folyt.köv.: További munkálatok:

A fák, bokrok, ágyások között a terepet felásni, szintezni (persze gereblyével parasztosan), szegélyt csinálni, füvesíteni. Gyomirtózni nem gyomirtózunk, ami a fű között kinő annak ott a helye, majd lenyessük a fűvel együtt.
A szegélyt is bontott téglából fogom csinálni, a kapu vasának egy vonalába szépen beleugrálom a földbe és viszontlátás. Ez a csík fogja elválasztani a füvet a kocsibejárótól, hogy kinézzen valahogy.

Ezt a kapuból fotóztam:


A 2 fenyőnek sajnos mennie kell, mert nagyon közel vannak a szomszédhoz, ráadásul pont azon a tavaszon amikor fel lett alatta ásva a talaj jött egy nagy eső és megindult dőlni a szomszéd vacsiúj tetője felé amit nem nagyon szeretnénk, ha összetörnék.
A kép jobb alsó sarkában lévő tuskó egy megboldogult  cseresznyefáé, Apa annó arra jött haza, hogy Anyukája meggyilkolta szegény fát. Természetesen Apa nagy életpárti, marhára kiakadt amikor meglátta. A fenyőkivágásba is csak biztonsági okokból ment bele ő is. Vigasztalásképp talán jó lesz jurta alapanyagnak és a helyükön lesz Tündérkénk játszótere is.

2 hatalmas diófánk közül a távolabbi sajnos haldoklik, tavaly már szinte nem volt rajta levél, fáj érte a szívünk rendesen :-((

Balra: rózsák, rózsák, rózsák elkerítve:

Édesapámtól hoztam menyecskeszemet a tövek közé, valamint rengeteg tulipánunk van hátul a fenyők környékén amit ősszel mostmár tényleg felszedek és eldugdosom őket ide.

A futórózsánkat is imádom. Egyik haszonélvezőnk (Töpörtyű kutya) is látszik.
Érdekesség: a rózsákat ugyebár Apa nagymamája ültette amikkel eleinte nem volt felhőtlen a viszonyunk. Elég volt csak átlépni  a kiskapun, tuti, hogy megszúrt, metszés után úgy néztem ki mint akire rászabadult a környék összes macskája. Mostanra rendeződött a viszonyunk, elfogadtak, gyönyörűen virágoznak tavasztól őszig (folyamatosan metszem őket, nem hagyom, hogy termést neveljen és újravirágzik), így mindig van vágott virág az asztalon.

Van ilyenünk is:

A vödör kutya és madáritatóként funkcionál, nyáron csüngnek rajta a verebek, galambok. A nyomós kút takarásában van kb 40 tulipán, ezek mindig később nyílnak mint az első kertben. Mindig kézzel kell közülük kitépkedni a füvet, kicsit már unalmas, meg egyébként is hülyén néz ki a semmi közepén a sok gyönyörűséges tulipán.

Hatalmas orgona és bodzabokor a sarokban:


A füvünk azért ekkora, mert a szomszéd 2 hete jön fűkaszával lenyesni. 2 cigi között simán lenyomathatná, de mindig könyörögni kell neki, hogy jöjjön át (fizetünk neki, úgyhogy nem tom mi baja). Ideje venni egy fűkaszát, a fűhöz úgyis kelleni fog.

....nini itt egy ló....


0% felelősség, 100% élvezet. 

Mert a szomszédé, de nekem a látvány bőven megteszi. Tündérkének is van mit etetni. A konyhaablakon kinézve, átnézve a sitthalom fölött tekintetem megpihenhet a természet eme nagyszerű teremtményén. A szomszéd komposztálója kicsit berondít a képbe, de azzal ugyanúgy csinálok, mint a sitthalommal: figyelmen kívül hagyom.

Veteményes: balról jobbra haladva
Szépen keleget minden, persze a tarack is, de Apa átváltott Rotakapa üzemmódba és kapál ha kell, ha nem. De inkább kapáljon hakellhanem, mint nem!!!

Utolsó kép: ezt látjuk a veteményesből jelenleg:


Hosszú  bejegyzés lett az biztos, de nagy a kert, mit csináljak ?!

Természetesen ÖRÜLÖK!!! ÖRÜLÜNK!!!!

2 megjegyzés:

  1. Szia! Szuper a fűszerkertetek, és hogy mennyi féle növényke van benne! Tetszik ez a bontott téglás megoldás is. Nálunk egyenlőre a kövek csak ideiglenesek, hogy ne gázoljanak át rajta a család férfitagjai, mert hajlamosak a lábuk elé nem nézve, mindenen keresztül-kasul menni, én meg csak fogom a fejem, hogy ott virág lenne...

    VálaszTörlés
  2. Szia! A tavaly vásároltak lettek kiültetve, egyedül a zsálya volt ami magról kelt ki. Tavaly én is próbálkoztam magról vetésről, akkor még nem volt körbetéglázva, elég rosszul bírták a kiképzést pont azon okokból amiket írtál + még a kutya is szeretett benne fetrengeni, aztán bemorciztam és vettem cserepeseket és átteleltettem őket.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...