2014. április 29., kedd

Tereprendezés 1. rész


Bimbótenger. Eszméletlen illata van már most.
Mivel nagyban zajlik a kertprojekt így mostanában kertes bejegyzések lesznek. Boccs.

Úgy döntöttem, hogy a kapunál kezdem és onnan haladok befelé az udvar felé. Meg egyébként is egyedül nagyon kevés vagyok a favágáshoz, pakoláshoz.
Terveim a hétre:
A kaputól a terasz hátsó széléig szeretnék kiganézni. Tuskók környékének rendezése, a füvesítendő terület felásása, fűszegély készítése, kocsibejáró tisztázása.  Ez most azért is fontos, mert rengeteg féltéglánk van amit a parasztviakolorhoz (hamarosan bővebben kifejtem) nem tudunk felhasználni és nem szeretném, hogy a konténerben kössön ki, de azt sem, hogy tovább fogja a helyet. Ezekből a féltéglákból képzeltem megcsinálni a fűszegélyt, de ehhez fel kell ásnom a gyógynövény szigetek között, a fenyők helyén, az egészet valahogy beszintezni, valszeg a gereblyére fog esni a választásom mint segédeszköz, a kocsibeállóról felvakarni a sok idő alatt ráhordott földet, azt a részt pedig amit nem tudok felásni, mert már beton keménységű a föld ott egyenként kivájni a gazt.

Haladjunk csak sorjában:
1.  Hátragörgettem a cseresznyefa maradványait egy kivételével, az megy a vízóraaknára virágtartónak, elgereblyéztem az elejét annak amit még régebben ástam fel. A földben maradt részben van egy luk, abba valószínűleg szurokfű magot szórok. Azért lett így elvágva a csonk, mert senki nem vállalta a kihúzását, így viszont nem csúfolkodik ott a bejáratnál. Azért kicsit hiányzik, mert a szerszámokat mindig oda támasztottam, most meg csak kóvályogtam az udvaron mint a kemotoxoslégy, hogy mit hova tegyek.
2. Gondoltam nekiállok és megkeresem a kocsibeállónkat :-) Nem volt aszfaltos az utcánk és minden egyes esővel hoztunk haza egy adag sarat is, amin persze a gaz is elkezdett nőni. Most már aszfaltos az utca, talán nem lesz akkora dagonya az udvar.
Ilyen lett: Spaklival toltam le a nagyját, elég haladós volt, már csak a fűnyíróval kell rajta keresztül menni.
3. a kocsibeálló és a gyógynövénykertek között van egy sáv macera amit nem nagyon lehetett felásni, mert már olyan kemény volt a föld, onnan késsel kellett egyenként kibányásznom a növénykéket, a végére eléggé türelemvesztett lettem.Elöl azt a kis részt kb 40 perc alatt csináltam meg. Azt hittem, hogy megzavarodok a végére.
4. Kihúztam egy madzagot a kapu vasával egy vonalban, ott lesz a fűszegély, bepróbáltam 2 féltéglát, jó lesz!
5. Befejeztem az ásást egészen a naspolyáig, folytatni már csak a konténer után fogom az biztos.

Elég helyeske kezd lenni a kertecske.

A fecskefüvet nem volt szívem kiásni, az majd megy hátra a veteményesbe. Igaz, hogy az erdő tele van vele, de ez nekünk nőtt.

Arra gondoltunk, hogy haladunk tovább az orgonabokor felé az ültetéssel. Veszünk 2 piszkét a hátsó sorba, a középsőbe meggyet ültetünk és ez adja, hogy csináljak egy negyedik gyógynövény szigetet. Úgy látszik itt is játszik a ráadás.
A kivágott diófától kicsit jobbra pedig ültetünk egy cseresznyét, valószínűleg Germensdorfi lesz a tuti befutó. A mamámnak van egy korai cseresznyéje, de sajnos nem tudja a nevét pedig nagyon fincsi és sosem kukacos.

Az orgonáig kell majd felásni, megcsinálni a szegélyt. Holnap nem lesz rá idő, mert jön Apósom, meg  a konténeres bulinak is helyet kell csinálni. Ez most pont úgy hangzott,  hogy a kertészetben már bulit is lehet venni konténerben, de nem. Vagy csak nekem? Lehet az agyamra megy lassan ez a kertszépítés? Bevásárolni, kiagyalni milyen süti legyen, mert biztos jól esni mindenkinek a ghulás után egy kis édesség.

Nem is gondoltam volna, hogy 2 nap alatt kivégzem ezt a sok mindent! Füvesíteni nagyon kellene már mert kifutunk az időből, legalább a naspolyáig meg kellene csinálni. A helyi boltban csak sportmag volt és az  sprintfutó sebességgel nő. Lehet most úgy gondoljátok, hogy kezeltetni kéne magam, de arra gondoltam, hogy veszek vagy 10 csomag 100xszép magot és a fűmaggal összekeverve fogom elszórni és akkor tavasztól őszig virágzó gyepünk lesz. Apa nagyon örült az ötletnek.

Ez úton is szeretném megköszönni kislányunknak, hogy ilyen szuper gyerek, mert naponta 2xmásfél órát alszik, a kerti munkákat meg csak tenteidőben tudom csinálni. Persze ehhez rendesen róni kell a köröket a ház körül és az utcában, hogy elfáradjon. Imád kint lenni. Főzésnél is remek kukta lenne, ha nem azzal lenne elfoglalva, hogy az összes alsó szekrényt kipakolja :-) Amire megfőzök addigra lépni nem lehet a konyhában, de ez már csak ilyen. Imádom, abszolút partner mindenben.

6 megjegyzés:

 1. Szia!
  A fűnyírótok márkája felől érdeklődöm. Az ötödik képen ugyanis felfedeztem, csak nem tudom megállapítani, hogy a sárga-rózsaszín-kék színösszeállítás melyik márka védjegye? :D Mert látom teljesen frankó kis gépezet, mellétámasztva még egy applikációt is felfedeztem, amivel, gondolom, a fűnyírással párhuzamosan azonnal konyhakerti állapotba is hozható a talaj. :)

  VálaszTörlés
 2. A márkája: Redhair Lion (a rózsaszín valójában piros). Egy nagyon exkluzív darabról van szó, limitált széria, kismamák és kispapák előnyben.
  Igazából ez egy járássegítő...lenne, de inkább futássegítő, ugyanis kislányom annyira tolja sima terepen, hogy futni kell utána. Még 1x sem zakózott vele. Nem is értem.
  Elvileg a szülő dolgát könnyítendő szülemény, de ezt nem nagyon érzékelem. Inkább Redbull helyett ajánlanám.
  A képen balra a Szent Kiskapa, pihenő üzemmódba állítva. Az első közös szerszámunk volt anno. Egyébként a mamától nagyon sok mindent örököltünk, elég jó a manuális gépparkunk.

  VálaszTörlés
 3. Szépen alakul az udvarotok! Ezeken a fotókon nem látszik a nagy fakivágással járó mutyi, olyan rendet vágtál. :) A fűszeresek után a hátsó sorban kis fák vannak ültetve vagy bogyósok? Hű, nem semmi, hogy azt a részt felástad! Mi pont a múlt hétvégén ültettünk ribizliket a kerítés mellé végig, és a gyakorlat a következőképpen zajlott: én kijelöltem a helyet nekik, életem párja meg felásta, miközben én szemmel tartottam. Ez ám a munkamegosztás.:)
  Jaj, és nem is tudom melyik képen, de olyan gyönyörű elevenzöld a tujátok.

  VálaszTörlés
 4. Köszi!!! Hamarosan eltűnik az is, már nagyon várom!
  A hátsó sorban piros ribizli, fekete ribizli, piszkeribiszke (pöszméte), naspolya van. Ide jön még 2 piszke.
  Középen 3 féle Alma, mindegyik édes és úgy válogattam őket, hogy egymás után érjenek, az egyiken még télálló fokozat is van.
  Elöl meg a szigetek vannak, a 3 sort kötésben csináltam, hogy pofás legyen.
  Nálunk is általában Apa szokott ásni, de most annyi meló van, hogy nem várhatok rá, nagyon gyorsan el kéne szórni a fűmagot, hogy legyen is belőle valami. No meg elég türelmetlen típus vagyok. A gereblyézés is kb olyan sok idő lesz mint az ásás, mert szintezni kell a kivágott fák, bokrok miatt (azokról nincs kép amit nagyon sajnálok, akkor lenne igazán drámai a hatás).
  Legalább nem unatkozik a párod, mert szóval tartod munka közben:-)
  A thuja szerintem smaragd, de majd édesapámat megkérdezem a biztonság kedvéért.

  VálaszTörlés
 5. Rosszul írtam, a naspolya az almafákkal van egy csatasorban.

  VálaszTörlés
 6. Hű, de jó, már én is alig várom, hogy fásítsunk. (Erre valószínű, hogy majd csak az ősszel kerül sor.)
  Tetszik, hogy ilyen tudatosan alakítod az udvar ezen rézét (is), folyamatosan tudtok majd almát enni. :)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...