2015. január 25., vasárnap

A kandalló sztori

Már rég óta tervezgetjük, érdemben viszont még nem sok minden történt. Kaptunk egy 14 kW-os kandallóbetétet samottéglával együtt. Nem volt beépítve, úgy használták, hogy  egy emelvényre rá volt rakva a kandallóbetét, azt körberakták a samottal és viszlát. Idő közben a házat elárverezték, mert nem tudták fizetni a törlesztőt... így került hozzánk....
Három emberrel beszéltünk, természetesen mindhárom mást mondott. Közülük kettő cserépkályhás volt aki úgy szidta ezt a kandallóbetétet mintha maga az ördög lenne és egyből azzal kezdte, hogy ő ugyan hozzá nem ér ehhez az izéhez.. beépíteni??? Ő???? még mit nem. A harmadik ember aki javarészt bélelt kéményeket, tégla és tömegkályákat épít egy nagyon normális verzióval állt elő.

Volt egy negyedik akivel csak telefonon beszéltünk, mert idő hiányában csak akkor tudott volna eljönni amikor már az építéshez mindent megvettünk és segít megépíteni.. Nagyon normális, megbízható emberről van szó, csak hogy vegyünk meg bármit is, ha nem értünk a témához?
Novemberben pedig ezt találtam, még nem beszéltem vele, kíváncsi leszek, hogy mit javasol, hogy gondolja...

Ahhoz, hogy az egész házat be tudjuk fűteni valamivel el kell juttatni a meleg levegőt a helyiségekbe.

1. Apa nagybátyjánál a tanyán úgy van megoldva, hogy a folyosón van a cserépkályha és minden helyiségbe van építve egy mini cserépkályha. A füstjáratok úgy vannak kialakítva, hogy minden mini cserépkályhába bemegy és a forró füst prímán felmelegíti a kis kályhákat. Viszonylag nagy épületről van szó és remekül befűtik ezzel a módszerrel az összes helyiséget. A nyaralójukba is épített egy gyönyörű zöld nagy ajtós cserépkályhát ez a mesterember. Mi is vele szerettünk volna konzultálni, de családi okokból jelenleg sajnos nem vállal építést senkinek.

2. A kandalló vagy cserépkályha szellőztetésével is remekül el lehet vinni a meleg levegőt a többi helyiségbe. Nem szabad ráépíteni a falra teljesen, alul és felül kell 2 lyuk, ezek segítségével prímán be lehet fűteni a másik két szobát. A lyukakból csövek mennek alul is és felül is a szobákba, az alsóval beszívja a hideg levegőt, a felsővel meg nyomja. Azt hiszem 2 méter a maximum távolság, ha messzebbre szeretnénk vinni a meleget akkor ventillátort kell beszerelni a csőbe.

3. Víztér kialakítása a kandallón vagy cserépkályhán belül ami rá lesz kötve a központi fűtésre. Ez eléggé megosztó dolog. Nekem azért nem szimpatikus, mert a keringtetőszivattyúhoz áram kell és ha az nem megy akkor cseszhetjük. Nem kell ehhez világvége, szörnyű példának ott van a nem is olyan régi ónos eső.

A három megoldás közül nekem azért a légtechnika a legszimpatikusabb, mert sokkal olcsóbb, mint a helyiségenkénti cserépkályha -akár mini- és a helyet sem veszi úgy el a helyiségekből. Egy félelmem van vele kapcsolatban, mégpedig az, hogy nem lesz-e nagyon huzatos tőle a ház. Mert ahogy kering a levegő a lakásban az nekem kimeríti a huzat fogalmát, mert a fülfájáshoz ennyi bőven elég.

1. ember aki cserépkályhás (ismerős ajánlotta, a környéken dolgozik) tudnék linket, de inkább nem járatom le nyilvánosan.

Jött, először normális volt, majd ahogy nőtt a kérdéshalmaz úgy nőtt az összeg is. A kandallóbetét beépítéséről szó sem lehetett, kályhacsempéből meg nagyon gyér volt a választéka. Természetesen nekem mindenből a legdrágább tetszett.... zöld cserép.... nagy ajtó...
Itt játszott a légtechnika ő megcsinálta volna. Ami miatt azt mondtuk, hogy köszönjük szépen az az ár volt. Ehhez hasonló vakolt cserépkályhát kértünk amit ő szedett-vedett cserepekből rakott volna össze (tehát neki nem került volna pénzébe, mert ez tulajdonképpen a szép cserépkályháknak a szemete), azt fehérre bemaszatolja valami izével egy kis csicsa + nagy ajtó + légtechnika.
Kezdetnek 400e Ft-ot mondott, majd két óra múlva ez az összeg már 600e Ft volt és ebben a kéménybélelés nincs benne, ami további 160-180e Ft a mi esetünkben. Ehhez az összeghez még hozzájön a kőművesmunka - falakon lyuk kreálása és a 3 helyiséget festeni is kell ami ha mi csináljuk is sem kevés pénz, mert kellene hozzá 3-4 vödör diszperzit és 3-4 vödör meszes festék és a sallangok.
Kb. 100 db samottéglánk van itthon ami ráadásul boltívhez való, szóval jóval vastagabb mint az átlag samott tégla, ezt 30e Ft-ra becsülte, levonta és így jött ki az összeg. Biztos vagyok benne, hogy nem 30e Ft-ot ér az itthon lévő samott....

2. ember, a kéménybélelős és simán bevállalná a légtechnikát.

A szomszédban téglakályhát épített, így került hozzánk. Ő simán beépítené a kandallóbetétet úgy, hogy csinálnák egy emelvényt a kandallóbetéthez aminek az aljában elférne a napi tűzifa és kevés hely elhagyásával építene a samottból a betét két oldalára egy-egy pengefalat, a többit meg ytongból építené, az egészet szépen bevakolná valami speckó anyaggal, jönne rá egy háló, hogy ne repedjen meg, majd fehérre festené.
Azért is kell az alsó fatároló, mert akkor elöl is tud a kandalló szellőzni és nem utolsó sorban a tüzelendő fának is jót tesz, mert picit szárítja és elő van melegítve.

Valahogy így:

Nem építhetjük egyből a kémény elé a kandallót a takarítónyílás miatt, így a kis német kályha és a fa helyére  megy....


.... a kémény elé pedig jön a fatároló. Valahogy így néznénk ki (az alsó fatárolót tessék odaképzelni az előző képről):

Végre egy kandalló amit rendszeresen használnak is.

Ennél a verziónál a kéménybéleléssel kellene kezdeni, mert ha 1 héten belül nem is akkor 2 héten belül az is égne aminek nagyon nem kéne (a ház). Egyébként azt mondta a srác, hogy ezt a hatalmas kandallóbetétet mi szellőztetés nélkül nem tudnánk használni, mert egy laza begyújtás alkalmával is simán lenne 35 fok a nappaliban. Van benne valami, mert a kis német kb 5-6 kW-os, a kandalló meg 14. A kályhával -amihez apa csináltatott az első könyökbe pillangószelepet és jó vastagon ki van samottozva -estére 28 fok van a nappaliban, a szobákban kb 20-21, ha nem megy a gáz hogyha kint 10 fok körül van. 2-5 fok közötti kinti hőmérsékletnél ha nem fúj a szél akkor 2-3 alkalommal kapcsolom be a gázt nap közben + hajnalban szokott még menni, reggel meg a tejci után egyből a begyújtás jön. Szerencsére marad annyi parázs, hogy pár fáról levett háncs elég gyújtósnak és már mehet is rá a fa.

3. ember aki cserépkályhákat épít.

Ő a másik szomszédba ment a cserépkályhát tisztítani. Ő vízteres cserépkályhákat csinál, javarészt bontottakat épít újra. Víztérrel , bontott cserépkályhával együtt azt mondta, hogy max. 180e Ft-ból kijönnénk és szerinte kéményt sem kellene bélelni, mivel a cserépkályha egy teljesen más rendszer, mint a kandalló és a füstgáz ami a kéményhez jut már csak 200 fokos és ezzel nem gyújtanánk fel a kérót. Viszont szerinte legalább egy helyiségbe (jelen esetben ez a gyerekszoba) át kellene lógatni a cserépkályhát. A szobákban nálunk a laminált alatt csak a régi hajópadló van ami nem bírná el a cserépkályhát, szóval kezdésnek betonozhatnánk, vagy csak a falat bontjuk ki, áthidaló és nem lóg túl a fal síkján a kályha.
Sajnos csak olyan csempéi vannak amivel nem biztos, hogy együtt tudnék élni, viszont ha mi veszünk bontott kályhát az ár akkor is marad.


Ebből a színből még van a fenti pöttyöse is.
Persze ezeket is szebben meg lehet csinálni, de nem tudom. Most is kis lukon jön a tűzélmény, mégis van hangulata, itt meg nuku.

4. ember egy nagyon kedves és segítőkész építészmérnök aki szabadidejében hasonló családoknak segít kályhát, kandallót, bármit építeni, csak legyen meg az anyag. Szeptemberben beszéltünk, akkor már csak az építésre tudott volna jönni, nem tudott volna felmérni is jönni, így ebbe nem mertünk belevágni, viszont március környékén újra megpróbálom.

5. Őt nemrég találtam, vele is szeretnék még beszélni.

Fontos, hogy olyan ember építse aki szimpatikus, mert aki felé bennem kétely merül fel az nem is lesz jó. Huhh. November óta készülök megírni, de most volt rá elég idő.

Végezetül hoztam pár gyönyörű képet:

Bármikor elfogadnám!!!!

Akár még ilyen is lehetne,ha a helyet cserélne a kandalló és a fatároló.

A konyhába nagyon kellene egy ilyen kis szépség, mert azt már egyik sem bírná el gáz nélkül.
Opciók tűzifa tárolására:

Na ebbe tuti nem lenne idegrendszerem naponta pakolászni, annyira kicsi a mélysége.

Itt már a fáskamra bekúszott a nappaliba:-)

Ha nagy házunk és sok pénzünk lenne akkor csakis ilyen térbe állított kandallónk lenne. Mind gyönyörűség egytől egyig.


Képek forrása: Pinterest

19 megjegyzés:

 1. A térben álló kandalló nekem is tetszik. http://www.jotul.hu/termekek/f370 - ezekért oda meg vissza vagyok, vagy mi.
  Amúgy miért nem keresed meg Annamarie Lacáját, aki szintén kályhaépítő? Itt a linkje - http://mindenamikalyha.blogspot.hu/, illetve - http://orsegiparaszthazunk.blogspot.hu/. Nálam a blogrollban megtalálhatóak. Szerintem érdemes lenne megkeresned őket is, bár nem tudom merre laktok...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ők sajnos nagyon messze vannak. Fejér vagy pest megyének a fejér megyei része jöhet szóba. Mondjuk ittalvási lehetőség teljes ellátátssal van, de kérdés, hogy ki vállallja be.
   Még Vajda Zsoltot felejtettem ki a listából, de szerintem ő is nagyon messze van.
   Keresgélek, tavaszig biztos körvonalazódik a dolog.

   Törlés
 2. Hűű, ezt az utolsó pár képet nagyon nem kellett volna megnéznem, gyönyörűek!! Bár nem is tudom melyiket választanám. Egy ilyen térbenálló csodát, vagy egy szépséges, zöld cserépkályhát. Mindegyik szép! Szurkolok, hogy találjatok egy megbízható mestert!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugye? A térben állók közül nekem a konyhaszigetes és az alatta lévő jön be a legjobban, ráadásul dupla funkciójuk is van, mert térelváasztó is mindkettő.
   Ha nem lennék ennyire finnyás akkor már biztos, hogy állna itt valami...
   Szerintem ezt nagyon meg kell gondolni, mert nem két fillér egyik eset sem és itt fog figyelni a nappaliban nagyon nagyon sokáig, ezért legyünk vele 100%-ig megelégedve mindketten.
   A kandallóbetét beépítésétől meg nem tágítok,mert biztos vagyok benne, hogy létezik olyan verzió amivel tartósan ki lehet fűteni egy házat.
   Egyébként én már felvetettem azt az ötletet, hogy építsük meg mi, mert egy kandalló közel nem annyira bonyolult, mint egy cserépkályha, nem kell bonyolult füstjáratokat építeni stb...

   Törlés
 3. Valószínűleg annak is megvan a miértje, hogy eddig miért nem jött össze. Ilyenkor amikor valami nem úgy teljesül ahogy kéne sosem esem kétségbe, mert tudom, hogy vagy nem jött még el az ideje, vagy van egy jobb verzió az általunk kitaláltakon kívül, csak még nem fedeztük fel és amikor itt az idő akkor majd megy minden mint a karikacsapás.
  Csak egy példa:
  Nagyon szerettem volna a hálóba az ágy alá ágyneműtartót. Nem jött össze. Ami most nem is baj, mert a gyerekszobában lévő ágynak az ágyneműtartójából ki kellett mindent pakolnom ami nem zacsiban volt, mert minden bepenészedett...
  Az ötlete még nem vetettem el, mert létezik vákuumzacsi amiben a cuccoknak semmi baja nem lesz.
  Hozzáteszem, még soha sehol nem penészedtünk a spejzen kívül, még a tűzeset után sem, pedig akkor az oltás miatt mindenhol bokáig állt a víz és 2 hónapig csak a kályhával tudtunk fűteni, de most nagyon gáz a helyzet amit én ennek a csapadékos nyár/ősznek a számlájára írok.

  VálaszTörlés
 4. Mi vízteres kandallót készülünk csináltatni, a betétjét is a "mester" készítené, ha nincs is villany a keringetéshez, azt a helyiséget, ahol a kályha van, még prímán be lehet fűteni. És azért nem hetekig kell a villanyt nélkülözni (remélem). Azzal együtt, hogy a kályha mögötti falat is be szeretném téglával burkoltatni, 500e körül lesz a végösszeg. A fehérre festett fatárolók viszont nem tudom, használatban meddig maradnak ilyen csillivillik, minimum a fűzifa bekoszolja, de szerintem én még a sarkokat is leverném. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Balu!
   Üdvözöllek it a blogon, örülök, hogy Ránk találtál!
   Láttam olyan fatárolókat amiknek a belseje valami lemezzel volt bélelve. Mondjuk engem nem zavarna, mert a fától úgysem látszik. A sarkot, meg csak remélhetem, hogy nem verem le. Kevés helyünk van és másra nem nagyon tudjuk kihasználni azt a helyet.
   Neked van blogod? Már csak azért kézdem, mert nem mindig szoktam látni a saját blogokat csak az olvasottakat az adatlapon.
   Remélem, gördülékenyen fog menni a dolog a szakival.

   Törlés
  2. Ahogy fogy a fa a tárolóból, úgy fog egyre jobban kilátszódni a "használt" fal. :) A nyári időszakról ne is beszéljünk. Azért kellene bele valami strapabíró és könnyen tisztítható burkolat.

   Nem, nincs blogom (nem is lesz, nem olyan érdekes az életem). :)

   Törlés
  3. Télen nem lenne gond, mert az alvóidő elején minden nap fát pakolok. Hozok be 2-3 ládával minden nap melegedni. Meleg ki, hideg be, meleg rá és így legalább egy napig melegszik a fa. A nyár? Nagy dilemma. Ha nem utálnám ennyire a pókokat mint amennyire akkor hagynám telepakolva, de így nem kockáztatok, inkább festek.
   Ó!Magyaroszágon már csak a megélhetés nagyon érdekes:-)

   Törlés
  4. Nekünk vízpatkós cserépkályhánk van, igaz nem kandalló. De ha nincs villany a keringetéshez akkor nem tudunk vele fűteni. balu 28 nálatok ezt hogy fogja megoldani a mester?
   Én sem tartom jó ötletnek a fehérre festett tárolókat, arról nem is beszélve, hogy igen magasra van rakva a képeken a tüzifa.Nálunk egy kb.1,5 x 0,6 m-es fa láda van ami olyan magas, hogy ha le van hajtva a teteje kényelmesen rá lehet ülni. Így nyáron padként funkcionál.
   Sok sikert.
   ZsuR

   Törlés
  5. Köszönjük!
   Sajnos nem fér el a pados megoldás, pedig nekem nagyon tetszett volna, elég sokféle verzió megfordult a fejemben, de nagyon kicsi hely marad és így csak a függőleges tárolást tudjuk megoldani. A füstcső 1,8 m-nél csatlakozik a falba, szóval 1,6 nél magasabbra nem nagyon mehetünk, mivel alatta lesz a tároló.

   Törlés
 5. Mi laktunk olyan helyen, ahol ilyen légbefuvásos technikával oldották meg a fűtést. Az csak 46nm volt, az egybenyíló szobák közötti falban volt egy vaskájyha és a konyhába, fürdőszobába, előszobába fújta a levegőt, volt benne propeller is. Két évet laktunk úgy, aztán inkább bevezettük a gázt és központifűtést csináltunk, mert ahhoz, hogy ne hideg legyen a ház többi helyiségében, annyira kellett fűteni, hogy a szobákban gatyarohasztó meleg volt. A konyhába meg vettünk egy Siestát, hogyne fagyjunk meg főzés és kaja közben. Igaz, nem voltunk otthon, reggeltől estig dolgoztunk, így nem is volt lehetőség arra, hogy rendesen fűtsük a házat, de azt tudom, hogy a konyhát, amibe beleszerettem és ami miatt megvettük a házat, alig használtuk akkor. Persze lehet, hogy a fűtés nem volt jól megkomponálva, de gondoltam leírom, hogy nem megfelelően tervezve és kivitelezve nagy szívás is lehet.
  Nagyon nehéz döntés egy ilyen, főleg ha nincs kéznél megbízható, tapasztalt, jó szakember, aki segít. Mi egy időben, nem annyira a fűtés, hanem inkább hangulatelem miatt gondolkodtunk a leendő közösségi helyiségünkben kandallón, vagy cserépkályhán, de a költségek és a kosz és helyhiány miatt, figyelembe véve azt, hogy mennyit használnánk inkább letettünk róla. Persze, ez még változhat, nincs kőbe vésve semmi, mert az építkezés, ha belevágunk, az jövőre kezdődik. Addig mi is alszunk rá jópárat, ahogy ti is. A gondolatoknak is kell, hogy beérjenek.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, hogy leírtad!
   Ha nem vagy otthon, nincs értelme, nem tud úgy átmelegedni a ház ahogy kéne, tök mindegy, hogy melyik verzió van, kell mellé a gáz.
   Édesanyám csak szív, meg szív, hogy hullafáradtan hazaesik a jéghideg házba és mehet le a méghidegebb kazánházba begyújtani.
   Barátnőméknél szuperul működik a légtechnika, nekik kandallójuk van, emeletes házuk és tök jól befűti.
   Nálunk a konyhába még most is elférne egy jancsi a gáz mellett is, annyira hideg, ha tartósabban kint vagyunk akkor kell egy plusz réteg, ezért nem is eszünk ott csak nagyon ritkán, még ha vendégek vannak akkor is menekül mindenki a nappaliba.
   Nekem a legszimpatikusabb a kandalló légtechnikával + konyha jancsival, nem érdekel, hogy reggel 2 helyen kell begyújtani, Apának még játszik a vízteres cucc.

   Törlés
 6. A bejegyzésből kimaradt, hogyha nem gáz, akkor miért nem egy vegyitüzi kazán?
  Azért nem, mert akkor le kellene rombolni az ólakat ahhoz, hogy kazánházat tudjunk építeni, amihez persze bélelt kémény dukál, kifelé nyíló vasajtó. Házon belül a háztartásiból nem lehetne kazánházat csinálni, mert túl kicsi + nem tudnák ajtót rakni, a spejzből meg a szomszéd felé tudnánk rakni egy ajtót, ami azt jelenti, hogy Stockholm érintésével kellene hordanunk a fát és nagyon nem mellékes az sem, hogy nem lenne spejz, mert az a nyári 2 hét amíg nem volt ráébresztett arra, hogy nagyon kell, még ha ilyen kis idétlen is.

  VálaszTörlés
 7. Szia!

  Azt hiszem engem még nem ismersz, de a kedves kommenttársakat már ismerem, rajtuk keresztül tévedtem ide. Mi magunk is fával fűtünk egy ideje. Gondoltam tennék egy megjegyzést a vízteres cserépkályha kapcsán. Ebben ugyanis igen nagy a vita a "szakmai berkekben".

  A gond ott van, hogy a cserépkályha lényege, hogy jól felfűtöd, és azt szépen lassan adja le a meleget, hosszú ideig. Gyorsan átforrósodik, de lassabban hül. Ha ebbe vízteret teszel könnyű belátni, hogy más lesz a működése mert a vízkörrel kiviszed belőle a meleget, így a hosszú ideig kellemesen meleg cserépkálya feeling odalesz, gyakrabban kell etetni stb.

  Sokan tartanak attól, hogy a beépített vízkör szivárog, és szétáztat mindent. Gondolni kell a keringetés módjára. Ha meg tudják oldani gravitációsan az nagyszerű, de ha kell keringető szivattyú akkor áramfüggő lesz a fűtésed. Ilyenkor meg ha nincs keringetés nem célszerű begyújtani, hogy fel ne forrjon a víz, és ne robbanjon fel az egész. (az áram meg szeret cudar időben "nem lenni" :) Szóval ezt alaposan át kell gondolni szerintem, hogy megéri-e, vagy sem. Szerintem a víz nem a kályhába való, az kazános játék -- bizonsági és hatékonysági okokból is.

  A légtechnikás macerás elsőre, de utána gyakorlatilag az amúgy kéményen kimenő hulladékhőt használod -- ami jó. De ha nagyon lehül a füst a végére, abból kondenzvíz lesz (száraz fa ide vagy oda), ami a CO2-vel keveredve ugye szénsavat alkot. Ehhez mindenképpen kell a bélelt saválló kémény, de arra is figyelj, hogy ez a túlhűlt füst még ne a házon belüli légjáratokban keletkezzen, amit megehet a sav -- ha sok a füstjárat idő előtt hűlhet le a füstöd.

  Érdekes még a téglakályha. Ennek általában vastagabb a fala mint a cxserépkályháknak, ezért lassabban melegszik fel, de cserébe még tovább tartja a meleget. Extra verziója lenne a tömegkályha, ami folyamatos fűtési igényre szuperjó.

  Gyakorló fafűtősként egyébként az átmeneti időszakok a legrosszabbak. nehéz ui. ezzel az anyaggal ui. keveset fűteni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedces Nyözö!
   Üdvözöllek ablogon, jó, hogy idetalátál! Köszi az infókat! Már ezért megérte megírni ezt a bejegyzést, örülök, hogy többen leírták a tapasztalataikat.

   A kertészet miatt mi aztán fűtöttünk otthon mindennel, nagyon sokáig böszme nagy olajkazánnal fűtöttük az üvegházakat és a sátrakat, aztán tértünk át a vegyesre. Átélltünk már vízferforralós kazánrepesztős rémületet is...
   A vízteres cserépkályháról és azt is olvastam, hogy sokkal kevesebbet bírnak, mint a hagyományos fajták és ez abból adódik, hogy alacsonyabb a hőmérséklete a füstgáznak, elég hamar lekátrányosodnak, sűrűn kell őket szétszedni, ami azért nem túl jó dolog és sajnos már én is tapasztaltam a környezetemben, hogy többeknek szétment a víztartály 2 év után...., nemhiába kezdte azzal kérdés nélkül az olcsóbbik cserépkályhás, hogy neki aztán profi hegesztője van.
   Nekünk a padlóban mennek a fűtéscsövek, szóval itt a gravitációs nem jöhet számításba. Van olyan szererlő aki azt állítja, hogy nem forr fel a víz, de nem hiszem, hogy otthonra magának meg merné csinálni. Mondani sok mindent lehet.
   Nekem az a légtechnikás megoldás tetszik ahol nem a füst megy jobra balra, hanem a forró levegő. A háló van a legmesszebb és oda is max2 m cső kell, szóval szerintem ez simán megoldható lenne.
   A saválló kémény meg mindenképpen játszik, mert egy háztűz is elég volt.

   Tudom, nagyon makacs vagyok, de annak a kandallóbetétnek be kell kerülnie a házba valahogy!!!

   Nekünk az átmeneti időszak most még egyszerű, mert nem használjuk a gázt, csak a kályhát, édesanyám meg ilyenkor sötédedés előtt szokott begyújtani, aztán 1x 2x még megrakaja aztán ennyi.

   Törlés
  2. Szia! ZsuR vagyok megint.
   Nyözö-nek teljesen igaza van a vízteres kályhával kapcsolatosan. Teljesen máskép kell fűteni vele mint a hagyományos cserépkályhával. És bizony amíg a páciens ezt nem szokja meg, néhányszor sikerül felforralni a vízet (tapasztalat).
   Arról nem beszélve, hogy pont az átmeneti időszakokban amikor még nincs nagyon hideg nem lehet normál cserépkályhaként használni. Ha meg áram nincs - ahogy azt Nyözö is írta - megint nem lehet használni, mert bizony célszerű beépíttetni a keringető szivattyút.
   Azt is nézni kell, hogy a család milyen napirenddel működik. Mert ha reggel mindenki elmegy otthonról és nincs aki rakja a vízteres kályhát az bizony rendsen lehűl és este nehéz felfűteni.
   Nálunk van ezen kívül még kombi gázkazán is, a nagy hidegben azzal fűtűnk az előbb leírtak miatt.
   Remélem megtaláljátok a megfelő megoldást.
   Még valami. Ha jól tudom bélelés nélkül már nem engedélyezik a kéménybekötést.
   Sok sikert!

   Törlés
  3. Szia! Köszi!
   Nem engedélyezik a kéménybekötést saválló betét nélkül már nagyon rég óta és egy kazánháznak is sokkal több elvárásnak kell megfelelnie mint régen.
   Egyenlőre itthon vagyok kislányunkkal, szóval van aki tüzeljen. Természetesen a gáz nálunk is megmaradna mint egyéb alternatíva, de szeretnék egy olyan rendszert is ami szolgáltatómentes. Egyébként még ennek a kis kályhának is kell idő, hogy átmelegedjen benne az a sok samott amit Apa belemaszatolt.
   Laktam olyan házban ahol volt cserépkályha, viszont hétköznap értelmetlen volt begyújtanunk, nem használtuk csak hétvégén, vagy ha hamarabb értünk haza, mert akkor fel tudtuk úgy fűteni a házat, hogy éjszaka ne menjen a gáz.

   Törlés
 8. Engem a lég befúvásos fűtéshez értő személy , aki már használt ilyet vagy látott ilyet segítsége kellene ,... pontosabban tanácsa.S.o.S.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...