2014. augusztus 6., szerda

Tereprendezés 8. rész: Madáritatófürdő/Méhecskeitató 2. rész

Ismételten mozgalmas napok vannak a hátunk mögött. A madárfürdetőhöz "már csak" a lényeg hiányzik. Alap kész, virágok beültetve. Ragaszkodok a hordóhoz, de sajnos szállíthatatlan állapotban van, mert dongáira esett. Bánatos is vagyok miatta rendesen. Apa azzal vigasztalt, hogy elvégre szőlőhegyen lakunk, röhögve szerez nekem egy ugyanilyen hordót. DE ÉN A PAPÁM HORDÓJÁT AKAROM!!!!!!!!!!!  ( Alarm! Ismét egy kiloméretes bejegyzés következik.)

Kihasználtam, hogy múlt héten enyhe volt az időjárás és egy kicsit átrendeztem a virágágyásokat. Jöttek új lakók is, egyeseket az út széléről ástam ki. Hülyének van szerencséje, tartja a mondás, ugyanis találtam egy rendezett részt ahol folyamatosan nyírják a rétet és nagyon édes kis kompakt bokrokra tettem szert. Találtam ligeti zsályát, gyújtoványfüvet (vadtátika) és ligetszépét. Találkoztam rengeteg ökörfarokkóróval, cserjés fehér ürömmel és kígyószisszel is, de azoknak még nem találtam helyet, de ha meglesz, akkor tudom, hogy hova kell menni érte. A szomszédban lévő dzsindzsában kiszúrtam, hogy van magba ment holdviola, azonnal kértem is belőle, jövőre az is lesz.
Apa pedig hozott nekem a gatterostól egy ufunyi (utánfutó) fenyőmulcsot aminek nagyon, de nagyon örültem. A felét már elszórtam :-)

Térjünk vissza a madárfürdőhöz. Feltöltöttem a közepét 6 talicska földdel, majd csináltam egy kb 60 cm átmérőjű kört téglából, hogy legyen hová rakni a fürdőt... aztán jött egy vakond akit nagyjából egy hétig kergettem, de nem sikerült elkapnom. Olyan járatrendszert ásott ez idő alatt, hogy a víz nem bukott ki még fél óra elteltével sem, pedig bedugtam a slagot és még a csapot is kinyitottam. Gondoltam én, hogy kilocsolom.... Végülis nem volt hiába, mert kifigyeltem, hogy nagyjából 10 perc után elkezd felszíni ásatást végezni és így esélyem van arra, hogy kikapom a földből, mint az előzőt. Láttam is, hogy nekiindul, de annyira pipa voltam, hogy úgy éreztem, hogy ez nem a megfelelő pillanat, mert valószínűleg meggyilkoltam volna és azt nem akartam, így pihentettem a dolgot. Kár volt, mert utána vagy 4 napig fölöslegesen dekkoltam a slag fölött, a vakond szabadságon volt, valószínűleg elment nyaralni, mert nem láttam sem új vakondtúrást se utat, se semmit.
Gondoltam én kis naiv, hogy már vissza se jön. Beültettem a virágokat és következő reggelre szinte az összeset kiforgatta a földből. Elővettem a slagot, vödörbe készítettem földet, kikészítettem a gereblyét, kapát és társait, hogyha cselekedni kell akkor kéznél legyen. Miután megnyitottam a csapot a vakond egyből elkezdett ásni és egy hirtelen mozdulattal nagykapa segítségével kikaptam a földből, majd elkezdtem bénázni. Gereblyével végigkergettem a fél udvaron, persze mindenhol vissza akarta magát ásni nagy visítások közepette, majd jött Töpike.... a továbbiakat nem részletezném .... szegény vakondka :-(((((
Zárójelben megjegyezném, hogy amikor azt hittem, hogy szabin van akkor az első kertben ő garázdálkodott. Nem gondoltam volna, hogy egy vakond teszi tönkre a madárfürdőt és a füvet elől.... így már érthető, hogy a víz miért nem bukott ki egyszer sem.
A madárfürdőben az összes virágot és epret ki kellett szednem, a járatokat betömködni, hogy a gyökerük ne a levegőben lógjon, még szerencse, hogy a mulcsot nem szórtam ki.

A horror és a sok blabla után jöjjenek a képek:

A kiötlés estélyén elkészült a kerítés előtti szegély....

.....majd reggelre a tarkamanók (vakondok????) építettek egy Gödör Klubot.....
.... a nagy bulikázások után pedig bevirágosították.

A belső körben van két pompás lobélia és két tarka menyecskeszem (bordós rózsaszín a közepe, fehér a széle), a külső körben pedig 8 db folytontermő eper, 2 db törpe szarkaláb, 2 db méhbalzsam - amit egyébként Tündérbogyó választott és aztán el sem engedte, úgyhogy vettem párját is - és 2 db missouri ligetszépe.

Pink lobélia
Ez már majdnem piros, de mégis pink. Nagyon szép mindkettő.


A méhbalzsamon most csak ez az egy árva virág van. Amikor hoztam akkor tele volt.
2 oldalra került 1-1 remélhetőleg kínai és nem angol kékszakáll ( a virágzási idő miatt kértem az Incanát, de szerintem nem azt kaptam. Rengeteg bimbó van rajta, de csak 1 virág és amit az oázisban néztem június végén az már virágzott) , ligeti zsálya, rózsaszín és lila/fehér cirmos bugás lángvirág, citromillatú és sima kakukkfű, menyecskeszemek és két pink díszeper.Ligeti zsálya.

A kerítéshez már előzőleg ültettem 3 loncot, most kapott 2 db abesszín kardvirágot -amit már remegve várok, hogy virágozzon- és az első kertből egy izsópot.


Messziről még nem annyira látványos, szegénykéim még egy kicsit gyöszösek, de majd jövőre!!! Hordóval!!! Ütős lesz!!! Fényképezéshez a fényviszonyok elég rosszak a kert ezen részében, talán 1-2 óra van a nap folyamán amikor alkalmas lenne, eddig akkor vagy esett az eső vagy esett az eső vagy elfelejtettem kimenni vagy esett az eső. Kezd elegem lenni ebből a sok esőből. Az összes paradicsomunk megrepedt tőle:-(

Ellenfényben.

Este felé.

Szépségeim. A nemisolyanrégi virágágyások új lakói:

Füzérajak

Fehér kasvirág, előtte izsóp. Abszolút kedvenc párosítás.

Fehér kerti tradeszkancia

Ligeti zsálya ide is került.

Gyújtoványfű. Fútt a szél, egyébként nem ilyen csálé és jövőre biztos csinosabb is lesz.

A léggömbvirág és a díszeprek is kezdenek életre kelni. Persze az egyik pink eper helyett halvány rózsaszínt kaptam, de az is nagyon szép (ami a képen fehérnek néz ki).

Évelő szarkaláb

Számkivetettek cserépben.
A lényeg ami hiányzik. Annyira illene a virágokhoz, a téglához, az udvarunkhoz. Brühühü

Tavaszi fotó a hordókról és az éppen virágzó szederről.5 megjegyzés:

 1. Elvarázsolódtam! Bevallom, el nem tudtam képzelni a madáritatót, eddig azt hittem,hogy olyan medenceszerű lesz és amit alkottál,az meseszép-már most!!!!!!! Nagyon szeretem a téglát és így a virágokkal - csodás!
  A hordó tetején lesz az itató,vagy hogyan?
  Nekünk is szétesett abroncsaira egy -két hordó régen.Én is bántam.
  A vakondtörténet nagyon vicces-így leírva.:) Életben tudom,hogy nem az.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :-)
   Annyira mély gödröt ástam, hogy az elején komolyan elgondolkodtam, hogy csinálok egy kis tavacskát és annak a közepén lenne egy madáritató,, de lelki szemeim előtt egyből megjelent az a kép, hogy kislányunk reggeltől estig pocsolna a csecse ruhájában és nem bírna tőle elszakadni még egy ivás vagy evés erejéig sem. Itthonra is szép rucikát kell ráadni, elég korán kialakult a szépérzéke, nem nagyon van játszós ruhája, mert mindig hozza a szépet, hogy inkább azt vegyük fel.

   Egyébként is sokkal nagyobb meló lett volna és még venni is kellett volna hozzá egy csomó mindent.

   A hordó tetejére szeretnék egy kb 10 cm agyagtálat. Úgy képzeltem el, hogy egy kicsit nagyobb az átmérője a tálnak és körbe túllóg a hordón. REmélem, hogy összejön.

   A vakondsztori meg hepiend lett volna ha Töpörtyű egy kicsit figyelmetlenebb...

   Törlés
 2. Végre idejutottam. Nagyon szép lett, és rengeteg gyönyörű növényt szereztél! Bárcsak nálunk is lenne, itt délen normális kertészet, ahol nem csak tujákat árulnak, meg balkonnövényeket. De az is lehet, hogy ez a szerencsém.:) Csak így tovább, várom az itatót. Idén, ha minden jól megy, én is készítek egyet.

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm!

  Gyűjtöm a magokat (vagyis az elszáradt virágokat, mert még nem volt időm kiszedegetni a magokat), ha érdekel valamelyik, szívesen postázok neked!
  Komoly csábítóerő egy kertészet ahol sok-sok szép évelő van, az már biztos.Azóta találtam még egyet, de most inkább a közelükbe sem megyek, mert tudom, hogy mi lenne a vége :-) Én most a rétekre, árokpartokra, erdőkre vagyok rákattanva. Nagy élmény találni egy szépséget, még nagyobb hazavinni és elültetni és a legeslegnagyobb pedig az, ha meg is fogja. Eddig még minden megmaradt amit hazahoztam, még a karógyökerűek is. Az orvosi zilizről azt hittem, hogy megmurdál, de már látom a levélhónaljakban az új hatásokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Idén vetettem el a magok nagy részét. Elég szépen kicsíráztak, mára tervezem a pikírozásukat. Vetettem gigant kamillát, kleopátra tűjét. Ezek keltek a legjobban, de lett krémszínű kasvirágom, borágóm, ligeti zsályám, izsópom és még maradtak magjai is ebből-abból, csak nem volt helyem. Nagyon köszönöm őket és jó egészséget kívánok a szép idő és kert mellé.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...