2014. augusztus 18., hétfő

Egy kis meszelés

Spejz.

Amilyen kicsi olyan bonyolult.

Tulajdonságok: Keskeny, penészes, polcot nélkülöző, lomot tartalmazó.


Hetekig (mit hetekig. évekig) húztuk, halasztottuk, de aztán csak nekivágtunk. Szinte mindent a földön tároltunk, ezért csak addig volt rend amíg megcsináltam, mert ha valami kellett, akkor a felét ki kellett pakolni, aztán sietve visszahánytuk és ez így ment jóó sokáig. Már marha unalmas volt. A mélyhűtőt sem tudtuk használni, mert minden elé volt rakva, szóval.... komoly szégyenfolt volt, de már nem az. Bibibi. Imádkoztam, hogyha jön hozzánk valaki még véletlenül se nyisson be, ha kellett valami akkor próbáltam észrevétlenül beosonni. Nem ment. Aztán meg magyarázkodhattam.

Ezek a képek már a végső stádiumban készültek amikor már nagyon nem érdekelt, hogy mi hova kerül, mert tudtam, hogy hamarosan vége lesz. Egyébként nem vagyok ennyire trehány. Tudom, ezt kimagyarázni a képek láttán eléggé esélytelen.


Hol vagy? Hűtő hol vagy? Hűtő hol vagy? Gyere, gyere....Csizmából sosem elég, hosszú a tél és kell a váltás, hogy ne menjenek hamar tönkre, jó???Aztán kipakoltunk. Teraszra, udvarra, szekrény, hűtő tetejére, asztal alá. Mindenhol volt minden.
Aztán Apa lekente a falat rézgáliccal. Egy kedves ismerőse ajánlotta akinek nagyon trehány szomszédja van, és az ő falai, bútorai a szomszéd miatt folyamatosan bepenészedtek. Kipróbált minden kütyüt, vegyszert, de semmi nem volt hosszútávú, mindig visszajött a penész, de a rézgálic nagyon bejött neki, 2 éve semmije nem penészes és a szomszéd azóta sem oldotta meg a problémát. Nálunk a penészesedésnek több oka is van: északi oldalon van, lapostetős ( a konyha is sajnos), a konyhából itt csapódik le az összes pára és nem tud rendesen szellőzni sem. Rájöttünk, hogy azóta van gond amióta a mélyhűtő nem megy. 
Rézgálicozás után hagytuk száradni 2 napig, aztán Apa leglettelte a hibákat, majd 2db egyenként 14 literes (nem játszik a színekkel típus)  Fresco fantázianevű mészfestékkel kimaszatolta. Aztán takarítottunk, majd bepakoltunk. Természetesen beraktuk a másik hűtőt is, összeszedtük az itthon található nem használt polcokat, polctartókat és Apa csak fúrt csak fúrt, csak fúrt. A 2 vödör festéken, ecseteken, rézgálicon, védőruhán, védőszemüvegen, maszkon kívül csak 6 db 400 Ft-os és 4 db 150 Ft-os polctartót kellett vennünk.

Nem egy álomspejz, de rend, hely és tisztaság van.

Közben kilomiztuk az ólakat és a háztartásit is. 2 ól tartalmát és a spejz porfogóit beraktuk egy ólba, szépen rendezetten, nagyon elégedett vagyok magunkkal.

A konyha is teljesen másképp néz ki (a festés már itt is elkélne, de majd jövőre). Sokkal csendesebb, szebb lett, pedig csak a hűtő került ki, de mégis.
ÉS ilyen vágyálmok IS teljesültek: 
- a tálaló bekerült középre az ablak alá
-ki tudom nyitni az utolsó konyhaszekrény ajtaját TELJESEN
-az etetőszéket el tudom rakni ha nem kell vagy ha fel kell takarítanom alóla azt a tonnányi élelmiszert amit Pocika elpotyogtat.

Hűtővel

Szellemhűtővel.
Hűlt helye van. Értelmet nyert ez a mondás is.
A kőröl a rozsdát mivel szedjem fel? Tud valaki valami okosságot?

Gyógynövényügyileg már készülök a télre.

Kakukkfű

Öreganyó (oregánó, szurokfű. kinek mi tetszik), macskamenta.

Major Anka.
A kakukkfű és a macskamenta (neeem macskagyökér, neeeem menta ízű) Tündérbogyóé. 

Mert

- 6 éves kor alatti gyerekeknél 3 naponta a kakukkfüves ülőfürdő Kötelező!!! Nagyon komoly immunerősítő hatással bír.
- Macskamenta: mindenféle bababajra remek gyógyír 0 hónapos kortól legyen az pocakfájás, fogzás, fájdalom, láz. Remek immunerősítő ez is, csak ez belsőleg.
Zsályát kell még bemenekítenem. Régen zsályateát adtak a gyenge csontú  gyerekeknek többféle ülőfürdővel kombinálva. Szerencsére Pocika nem gyenge csontozatú, de így nem kell szintetikus rákkeltő vigantol.  A csukamájhalolajat régóta nem hajlandó meginni, kellett valami.

A szurokfű nékem kell, remekül szabályozza a hormonháztartást. Nem klimaxolok nyugi, ahhoz még túl fiatal lennék, hanem ismét pubertálok, jó mi? Amíg várandnós voltam olyan szép volt a bőröm, hajam, de utána....

Kevés gyógytea van amit korlátlan ideig lehet inni (bodzavirág, szurokfű több most nem megy), ezért tartunk szünetet. Egy holdciklusig isszuk, 1-2 hét szünet, majd megint egy holdciklus és így tovább.


Remélhetőleg 2 héten belül fürdőt festünk! Éljen!! Már alig várom!!! Akarom mondani előre rettegek....

4 megjegyzés:

 1. Minőségi a különbség.Én folyamatosan iszom a kakukkfű és citromfű teát, jó, néha néhány nap szünettel. Most zölden főzöm. Viszont az oreganó és majoránna projekttel befürödtem, vagy nem volt majoránna vagy nem jól emlékeztem. Máig nem tudom eldönteni mim van. Valószínű a magas az oregánó, akkor az alacsony a kakukkfű, ezt idetehettem, s nem volt majoránna. Jó zavarosan írtam le, olyan mint ez az egész. Lényeg, valószínű nem volt majoránna.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Napjában többször meg is nézem, ez a nem hiszek a szememnek fíling..:-) Már nagyon utáltam.
   Az én oreganóm virága lilás, a majoranna virága inkább fehér volt. Nálam szabadföldben az oregánó nagyon nagy (térd fölött ér) minden évben, a majoranna sokkal alacsonyabb (lábszárközép). Azért hoztam be belőlük, mert zölden jobban szeretem. Sajnos egy csomó gyógynövényt ki kellett dobnom, mert nem tudott ebben a párás időben kiszáradni. Levélhónaljnál bepenészedtek, mert állandóan visszavették a levegőből a vizet. Pedig szellős, napmentes helyen voltak, úgy sajnálom őket. Pont rosszkor vágtam le őket, mert egyébként pár nap alatt a zacsiban vannak, most meg csak szenvedtek.

   Törlés
 2. Zsályát én kint hagyom, mivel télen is zöld,illetve szürke marad a levele. A kertből szedem le.Igaz,ebből is több fajta van, nekem a szürkés-zöldes orvosi zsályám.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a tippet! Nekünk is orvosi zsályánk van, azt isszuk mi is, a ligetiek az új szerzemények. Tavaly ültettem magról a zsályákat, de nem emlékszem, hogy télen milyenek voltak, mert annyira kicsik voltak még. Most nem lesz gond a megfigyeléssel, mert hatalmas mindhárom bokor. Van egy kis magoncom, azt gondoltam belerakni cserépbe, hogy túlélje a telet, mert még csak 5 centi a lelkem.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...