2014. november 18., kedd

Tésztasaláta kétféle öntettel, mozzarellás csirkemellel

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy recepttel fogok előállni itt a blogon, de most megtörténik. Egy saját specialitást hoztam ami kiváló kísérője a sült húsoknak, természetesen kétféle öntet is dukál hozzá. Nyáron leginkább pácolt csirkeszárnnyal és felső combbal szeretjük, persze tárcsában sütve, télen pedig mozzarellás csirkemellel.

Hozzávalók:

1 csomag trikolor Fusilli tészta
1 nagyobb fej lilahagyma
mérettől függően:
3-4 szem paradicsom
3-4 répa
1-2 kígyóuborka

ízlés szerint (nem vagyok egy méregetős típus, mindig érzésre csinálom):
cukor
balzsamecet
olívaolaj
viszonylag sok szárított petrezselyem
picit kevesebb szárított oregano
kevés szárított bazsalikom

Amíg sós vízben fő a tészta addig előkészítem a zöldségeket.Megmosom őket, az uborkát és répát nagy lyukú reszelőn lereszelem, a lilahagymát apróra vágom, a paradicsomot felkockázom. Miután leszűrtem az éppen megfőtt és nem szétfőtt tésztát hideg vizzel lehűtöm, locsolok rá olívaolajat és balzsamecetet, sózom, cukrozom, fűszerezem, majd belekeverem a zöldségeket (az uborka levét előtte kinyomkodom).
Érdemes előző este összeállítani, mert következő napra érnek össze igazán az ízek. Persze lehet más tésztával, más zöldségekkel és fűszerekkel is, nekünk ez a tuti befutó.

Öntetek:

Mindent bele (leginkább az ezerszigethez hasonlít):

Próbálom mennyiségcsökkenő sorrendben írni a hozzávalókat, ezt sem szoktam méricskélni.

tejföl és joghurt fele fele arányban
majonéz (kevesebb, mint a tejfölös joghurt fele, de több mint az egy harmada)
ketchup
mustár
cukor
citormlé
fehér bors

Kapros, fokhagymás:

tejföl és joghurt fele fele arányban
 ízlés szerint: só, fokhagyma, kapor


Mozzarellás csirkemell

Hozzávalók:

csirkemell
mozzarella sajt minimum 2 zacsi
paradicsom

fokhagyma
só 
fehér bors

Este berakom a felszeletelt csirkemelleket fokhagymás (ne sajnáljunk bele tenni jó sokat), sós tejbe a hűtőbe, ez a legfontosabb!!! Következő nap kiveszem őket, jól lecsöpögtetem, picit sózok, borsozok, majd vajon egy serpenyőben megsütöm őket. Közben bekapcsolom a sütőt melegedni, előkészítem a többi hozzávalót : a mozzarellát és a paradicsomot karikára vágom.
Amikor szép aranybarnára sült a pipihusi mindkét oldala akkor átrakom őket egy tepsibe, a husik tetejére meg jöhet a mozzarella és a paradicsom és mehet is a sütőbe. Kb. 20 perc elég neki. Isteni fincsi még hidegen is, nem árt már első alkalommal elővenni a legnagyobb tepsit.

A són, a fokhagymán és fehér borson kívül nem nagyon szoktam más fűszert rakni rá, mert van elég a salátában és az öntetben.

Bon appétit!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...