2014. július 18., péntek

Tereprendezés 7. rész Tervek, ötletek

Szeretnénk a legeslegjobban kihasználni az első kertet, fontos szempont, hogy szépességessége mellett legyen praktikus és anya-apa-baba-kutyabarát. Az ólakat kinőttük, tároló funkciójuk egyébként is szezonális - télen fa/kutya, nyáron pici fa/kutya/szerszám. Az első ólba vannak bezsúfolva a kerti szerszámok, ládák, cserepek, bicikli és társai, a középsőbe kicsi fa, előtte a kutya vacka, a harmadikban pedig egy kis ezazamaz...nincs a kocsinak sem helye az udvaron, kellene egy mini játszótér, sütögető részleg és szeretném megszüntetni a kéretlen szemek tekintetét is. Nincs semmi bajom a szomszédokkal, az a bajom, hogy az egész kertnek nincs egy olyan pontja amire ne látna rá valaki...pl. ha a diófa alatt álok akkor négyből három szomszéd simán ránk lát, egyedül az utcafrontról nem lehet belátni ide.
Ezt minden irányból kerítésre felfuttatott növényekkel szeretném elérni, ami azonkívül hogy szép még hasznos is, mert eléggé huzatos az udvarunk, viszont annyira nem fogná meg a levegőt mint egy fa kerítés.
Az első kertet elválasztó kerítésre végig golgotavirág/lonc párosítás lesz, így a szembeni és baloldali szomszéddal akkor talizunk ha kimegyünk a konyhakertbe, a kertkapura meg Apával szeretnék felapplikáltatni valami faanyagot, a két vasoszlopba meg szeretnék rakni egy boltívet, hogy oda is fel tudjon futni a lonc.

Ide L alakban szeretnénk egy kerítést építeni amire a lonc fel tud futni, mert még eléggé silány ez a terület. A lonc elé meg Apa szeretne építeni egy multifunkciós sütögetőt amiben kenyeret is lehet sütni. Aztat mondta, hogy szeretne megtanulni kenyeret sütni.. nem állok útjába :-) Talán még egy pad is el fog férni a bodza alá (a kép bal oldalára belóg egy kicsi).

A kocsibeállóval szemben pedig jó lenne egy garázs, vagyishát inkább egy beálló aminek bontott tégla (mimás:-) lenne az alapja, fa oszlopai lennének polikarbonát tetővel, hogy ne árnyékolja be annyira a konyhakertet mint egy rendes garázs. Természetesen akkor a murvás részt is tovább vinnénk. A sütögető helyhez is közel van és ha többen lennénk is végre le tudnánk ülni nyáron, de akár télen is ha vennénk pár nagybundát. A loncok már a teraszon sorakoznak, azóta rengeteget nőttek.
 

A viharsarokba szeretnénk hintát, csúszdát és ide jönne apának egy tároló is. A kerítésre ide is golgotavirág jön, természetesen ide is megcsinálom a szegélyt a kerítés elé mint ahogy a madárspa mögött van. A bokorfa egyenlőre marad, de csak addig amíg a diófa elég nagy nem lesz.


Nagyon szeretném, ha a konyhakert kapujának 2 oldalán egyforma bokor lenne, de mivel már a spánál terveztem kettőt így nem tudom eldönteni, hogy melyik 2 legyen egyforma... 3 egyforma szerintem már uncsi. 
Tanács? Ki hogyan csinálná?
Valahogy jó lenne, ha szimmetrikus lenne, tudom 3 bokorral ez nehezen megoldható...Vagy mondjak le a kapu bal oldalán lévőről? A viharsarok sarkában van egy bodza, oda nagyon több bokrot nem rakhatok... Már arra is gondoltam, hogy a spa mögé jobb oldalra telepítem a bodzát, vagy veszünk egy jezsáment, a kapu két oldalára pedig mályvacserje kerül.. nem tudom...legyen részleteiben is és egészében is szép...ojajjnekem...éjszaka is évelő és egynyári virágokkal álmodtam már megint, jó lenne ha már mindenhol kész lenne legalább a terv.


Locsolókannától jobbra lenne a kocsibeálló az orgonáig, a kis bodza pont a régi diófa tuskójánál van.

A parasztviakolort majdnem elfelejtettem, pedig ez volt az első tervünk... Előre szólok, hogy zavaros  a sztori, igazából majd ha kész lesz csak akkor lesz tiszta. Szeretnénk a terasz előtti részt megcsinálni unalomig ismételt bontott téglából, de rendes alappal, ezt a placcot meg szeretnénk összekötni a hullámvasúttal. Először úgy gondoltuk, hogy az ólak előtti placcot kipótoljuk, de akkor már alig maradna zöld és azt nem szeretném..


 3 fontos útvonal van:
kocsitól a bejárati ajtóig, konyhakertből a csapig, télen a bejárati ajtótól az ólig fáért, majd ezek kombinációja. Szerettünk volna egy kiülőt tervezni, de ez egy nagyon forgalmas rész, nem nagyon tudnánk hova rakni asztalt székekkel, ezért úgy döntöttünk, hogy ahol ki van kopva a fű ott lesz tégla, ahol nincs ott nem, de így is elég nagy terület. Valahogy úgy kell elképzelni, hogy egy íves vonalat húzunk a csapig a hullámvasút végétől, az ólak előtt pedig egy 10 centis sávot kihagyunk ahová valami taposást jól tűrő zöld valamit vetek.

A kocsibeállótól  a konyha előtti járdáig mindenképpen telibe kell rakni: 

 A doboztól balra kanyarodnánk be a csaphoz, a seprűvel egy vonalban meg megyünk a fához, szóval nem lesz könnyű menet ez sem. Úgy látszik, hogy a végére marad a mutyizós rész, de tényleg csak azt a zöldet szeretném eltüntetni amit nagyon muszáj.6 megjegyzés:

 1. Hú!itt rengeteg lehetőség van nálatok ,sok munkával! Nagyon tetszenek a kör alakú virágágyások,amiket téglával tettél körbe.Odavagyok a tégláért!!!!!

  Az a diófa,egy mese!!!!!!!!!!! csodás ,ahogyan a teraszotok fölé hajlik!!!!!!Nálunk hasonló,csak fedett a terasz/de nyitott/,nagyon szeretem,de most meg azt irigylem,hogy nálatok a terasz fölé hajlik.

  Nagyon szép lesz!!!!!Még átolvaslak majd.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én símán ültetnék a kiskapuhoz 3 egyforma bokrot.Miért csak kettő egyformát szabadna ültetni? dehogy! Hármat is,símán!

   Törlés
 2. A lonc hálás, már egy nyáron beborította a kerítést nálunk. Oldalt vadszőlő van a kerítésen, de az a harmadik évre, idén kezdett el futni,vagy lehet tavaly szomszédilag megtépődött (unoka). Engem is zavar az átlátás, mert hátul lehet beszélgetni, de legyen magánterület is. Eleinte én is parasztviakcolorban gondolkodtam, aztán lejjebb adtam, sok ok miatt. Nálunk mások az adottságok. Mályva legyen, imádom, kell. Mi is téglázunk, csak van ahol három éve van ideiglenesen, s van ami három éve még nincs lerakva. S a terasz nagy lehetőség nektek, nekünk sajna nincs,marad a diófa alatt, ide cipekedni kell, de még így is megéri. Várom a folytatást!

  VálaszTörlés
 3. Lesz 3 mályva, a színekkel fogok variálni, már megterveztem a virágokat, remélem, jövő hónapban meg tudjuk őket venni. A parasztviakolort is legkésőbb ősszel szeretnénk megcsinálni, hogy ne tocsogjunk a sárban ha leszakad az ég.
  Amit az idén haladtunk már az jóóó nagy előrelépés, nem leszek csalódott, ha valami kimarad. A házban is lenne tennivaló. Fürdő, spejz meszelés, spejz felpolcozása, annyira kevés polcom van, hogy állandóan kupleráj van.... Jó lett volna minél hamarabb, hogy ne akkor kelljen már kipakolni amikor mindent bezsúfoltunk a kertből. A krumplit már kiszedtük, lassan jönnek a hagymák, necczsákot a környéken kapni nem lehet, hogy le tudjuk rakni a motyót a vízóra aknába....

  VálaszTörlés
 4. Jól megterveztetek mindent, már csak a megvalósítás várat magára! Érdeklődéssel várom az átalakulást, formálást! Egyébként olyan jó, hogy ilyen komplexen átlátod az udvart.
  A futónövények közül a trombitafolyondár is nagyon dekoratív és illik a falusikertes hangulathoz, szerintem. Nekünk egy karóra van felfuttatva. Először ki akartam szedetni, de aztán mégis megmaradt és most örülök neki mert olyan szép, a narancssárga virágai csak úgy virítanak.
  A mályva nekem is nagy kedvencem, majd egyszer én is szeretnék a kertbe.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A terasz korlátját és a nagykaput ki is felejtettem... Valószínűleg idén csak a nullaforintos projektek valósulnak meg, mert a virágokat is elég lesz megvenni.

   Édesanyámnak van trombitafolyondárja, most már szabály szerűen irtani kell annyira erőszakos és elég sok helyet elfoglal neki, nekünk meg csak a kerítésen van hely.

   Nálunk rengeteg komló van felfutva, persze csak olyan helyeken ahova nem kéne. A viharsarokban a bodzát teljesen ellepte, persze a kerítésre csak ímmel-ámmal van felfutva. Idén egyszer már irtottam egy részét, persze már ugyanakkora és úgy néztem ki utána mint akit összekarmolt 20 macska.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...