2015. november 11., szerda

Tányértartó polc készítése házilag

Ez már a második, szóval készítés közben készítettem pár képet. Édesanyámnak készült születésnapjára. Ez és a sajátom is egy 80 cm magas, 54 cm széles polc. Még hiányzik mindkettőről pár elem, de azokat utólag is fel lehet szerelni. Az elkészítéséhez kell egy dekopír fűrész, 1 szál  11,6 cm széles körbegyalult deszka, 30 db csavar, 2 db bútorakasztó, csiszolópapír, derékszög mérő, sablon az ívek kialakításához, türelem.

A körbegyalult deszkát felvágattam 4x1m-es darabra, úgy hoztam haza, majd itthon a dekopírral feldaraboltam 4 db 50cm-es részre, az egyik 50 centis fát pedig hoszzában elvágtam, a másik 2 méteres szálat pedig elvágtam 80 centinél és felrajzoltam a mintát mindkét oldalára, majd dekopírral levágtam a felesleget. A legeslegfontosabb az az, hogy az 50 centis darabok hajszálra egyforma hosszúak legyenek.

Amennyiben adott helyre készítjük akkor vegyük figyelembe az anyag vastagságát is, mert az a 4-5 centi sokszor nagyon is számít. Amikor először barkácsolásra adtam a fejem akkor úgy szabtam ki a fát mintha varráshoz készülődnék és a végén nagyon csalódott voltam, hogy nem fért be a kis asztalka oda ahová terveztem:(


3 db 11,6 cm széles, 50 cm hosszú deszka - ezek lesznek a polcok
2 db 5,8   cm széles, 50 cm hosszú deszka - ezek lesznek a merevítők
2 db 11,6 cm széles, 80 cm hosszú deszka aminek az alja és teteje is ívben végződik
Az összeállítást azzal kezdtem, hogy egymás mellé raktam a két íves deszkát ami a polc két oldala lesz és puha, tompa ceruzával bejelöltem mindhárom polc helyét. Ez nagy segítség abban, hogy vízszintben legyenek a polcok.


Ez után jól jön még két kéz, nekem nem volt, tehát a fotózás szóba sem jöhetett, de kép nélkül is érthető, mert ez nem egy bonyolult dolog.
Élére állítottam a két oldalt és közéjük tettem a merevítőt - itt is jól jönnek a vonalak - az egyiket az első vonal fölé, a másikat pedig az alsó vonal alá raktam, majd oldalról becsavaroztam. Én lucfenyőt vettem, ajánlatos előfúrni, hogy ne repedjen meg a fa.


Miután ezzel megvagyunk a polcok behelyezése szinte gyerekjáték, a derékszögekre kell figyelni mindenhol.
A hátuljára felcsavaroztam a bútorakasztót és már kész is lett a mű:)Még beszerzésre vár 2 db farúd, és pár darab fa akasztó, hogy úgy nézzen ki, mint egy igazi tányértartó. Az akasztók helyére el tudnék képzelni kis méretű porcelánbetétes bútorfogantyút is, szerintem azzal is szép lenne.
Az enyémen próbaképp csak csavarok vannak becsavarva, Édesanyámét nem csúfítottam el.
11 megjegyzés:

 1. Hú nagyon ügyes vagy!
  Adtál egy ötletet, köszönöm!

  Üdv:Manuka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!
   Szerintem egy ilyen minden háztartásban elfér:)

   Törlés
 2. Zseniális!!!! és akkor én ezt most szépen befesteném.:)))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Újra átolvastam,de így sem olyan egyszerű,pedig neked az: szóval: dekopírfűrész, gyerekjáték az egész,nem bonyolult----írtad. Meg kéne tanulnom. Hol vetted a fát, ha meg szabad kérdezni????

   Törlés
  2. Köszönöm:))) Tényleg nem nehéz, csak akarni kell:D Gondoltam, hogy egyből nekiesnél ecsettel:)

   Én a Zsofánál vettem Érden:

   http://zsofa-nagyker.hu/product.php?id_product=1743

   Törlés
 3. Csodállak.Nagy érdeklődéssel olvasom a blogodat,nem semmi amit a lakással,kertel stb csinálsz ügyes vagy.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Én igazából csiga lassúnak érzem magam, nem is tudom, hogy gondolatban mennyi idővel járok előbb... amire végzek addigra kezdhetem előről, na nem mintha bánnám:)

   Törlés
 4. Szuper ügyes vagy! Nagyon tetszenek az üveges díszeid, szép ez a kék harmónia.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:) Szinte mindegyik tárgynak megvan a maga története. Az üvegdíszeket,a kis kiöntőt és a házi áldást Édesanyámtól kaptam, a fekete tányér Apa Édesanyjáé volt a bögre a mamájáé, a kék tányérokat én lomiztam.. Igazából évek alatt gyűlt össze elég sok kék kerámiám, pedig nem is vagyok olyan kékes, mégis sikerült megtölteni vele a konyhát.

   Törlés
 5. Jaj! Ez most annyira egyszerűnek tűnik!! Pedig tudom, hogy tuti tök nehéz főleg a precízrészeknél!! Hihetetlen vagy. Ez alapján olyan mitha várki össze tudná dobni.... még én is peig nem lennék ilyen bátor mint te! Szuper lett, a rajta lévő tányérokról meg ne is beszéljünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!!!
   Tényleg nem nehéz!! Két nyugodt óra kell hozzá és ebben a pakolás is benne van, ha ez nincs akkor nem szabad neki kezdeni, mert kapkodva nem lehet megcsinálni.
   Az egyforma hosszú polcok és merevítők a kulcsa és ha a két merevítő a helyén van akkor az nem engedi elcsavarodni az alapot és ha eddig jól csináltuk akkor a polcokat ha behejezzük akkor nem esnek ki, hanem beszorulnak a helyükre és így elég könnyű beállítani.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...