2015. június 2., kedd

Végre beültetésre került a madárfürdő

A zsályákon kívül még nem virágzik semmi, nem is mutat valami nagyot a képen, de ebben az ágyásban a hegyi imolán kívül (amit sajnos vissza kellett vágnom, mert teljesen szétbukott) csak olyan virágok vannak amik nyáron és ősszel virágoznak, hogy legyen mit nézni a teraszról ha már a diófa alatti ágyásban lévő virágok elvirágoztak. Nagyon nagy öröm, hogy végre sikerült beültetnem ezt az ágyást ami a Mocsáry Évelőkertészet nélkül nem sikerült volna. Sajnos még így is van pár növény amit valahonnan be kell szereznem, mert elfogyott, de a nagyon nagyja már megvan. 


 

Rengeteg virágot benyelt ez az ágyás a már meglévőkön kívül, a virágok döntő többsége hármasával van ültetve.
Növénylista

Magasak: kékszakáll, nyári orgona, ernyős verbéna, virginiai veronika, őszi napfényvirág, kék szarkaláb, füzéres díszcsorba, fehér és sötét rózsaszín kasvirág, pettyegett lizinka és egy magasabb fajtájú tollborzfű.

Közepesek: izsóp, hegyi imola, levendula, kenyérbél cickafark, piros sarkantyúvirág, pompás ligetszépe, évelő díszgyertya, kígyógyökerű keserűfű, sárga gyűszűvirág, ligeti zsálya, árvalányhaj.

Alacsonyak: törpe méhbalzsam, rózsaszín macskafarkú veronika, missouri ligetszépe.

Ami még hiányzik: piros sarkantyúból csak egy volt itthon, abból kellene még vagy 2 db és sajnos a Lobelia cardinalisok kifagytak, de nem tudtam pótolni őket, pedig ők voltak a kedvenceim ebben az ágyásban.

Ültetés után bemulcsoztam, alaposan belocsoltam, holnap meg kapnak jó kis csalánlevet. Nagy a valószínűsége, hogy egy jó másfél hónap múlva már dzsumbuj lesz, mert minőségi palántákról van szó és nagyon megszeretgettük őket. 
Ebben a bejegyzésben fényképet is készítettem a két olimposzi orbáncfűről.... természetesen a hatalmas van a Mocsáry Évelőkertészettől, de ez a különbség szemet szúr a ligetszépéknél és a konyhakertben lévő kasvirágoknál is. Szerencsére nem vettem olyan sok növényt a másik kertészetben.
Tündérbogyó is segített elültetni, közben tudományosan hümmögött miközben a mutató és hüvelykujjával cirógatta az állát és már nagyon szakszerűen veszi ki a palántákat a cserépből: megnyomorgatja az oldalát, fejre fordítja, majd megütögeti az alját, nekem csak a növény tövét kell megfogni, hogy ne a földön landoljon.

4 megjegyzés:

 1. Gyógyhír a lelkemnek: "A zsályákon kívül még nem virágzik semmi,..."----egy csomó blogon virágbaborult kerteket látok,nekem meg csak itt-ott egy pici virágocska.....Rokontárs::)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jajj, ne is mond... Már márciusban el kellett volna kedzeni locsolni, de a meleget sajnos nem tudjuk pótolni akkor sem... Összehasonlíthatatlan az idei tavasz a tavalyival.
   Ráadásul itt az erdő mellett teljesen más a klíma, mint bent a faluban, pedig még egy km-re sincs. A vasút a választóvonal a 2 rész között. A bőrödön is érzed, hogy bérsz a forró aszfaltos városból az erdő mellé , mert egyből frissebb és hűsebb a levegő. Szinte fellélegzek amikor elérem ezt a zónát. Az autók, teherautók zaját felváltja a madárfütty és a susogó lombok halk nesze.
   ÉS mégis ha vonattal kell menni bárhová akkor 4 perc gyalog az állomás, onnan 30 a déli, autóval szintén fél óra alatt pesten vagy.

   Törlés
 2. Jaj, de jó lesz! Olyan szép üde nálatok minden, meg az a fekete föld... Úgy beletúrnék:)) Felénk ez a homok nem túl jó, nem győzöm komposzttal, trágyával javítani, hogy vmire haladjanak a növények. Mindig elámulok, hogy anyukámnál a jó földben ugyanaz a növény kétszer akkora, mint nálunk:/ Na de örülök ennek a homoknak is, hogy van:)
  Csodás lesz a kertetek!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!!!
   Otthon is csak homok van meg homok, ha hazamegyünk nem kell a gyereknek külön homokozó, mert az egész kert az:) Szegény mamámnak reggel és este is meg kell locsolni mindent, mert csak issza a vizet az a homokos föld.
   Gyere nyugodtan turkálni:)ennek a földnek nincsen párja, minden virágom hozza a megjelölt max. méretet, sőt, inkább magasabbak is egy kicsivel.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...