2015. június 4., csütörtök

Végre kinyíltak a rózsák

Ilyen még nem volt amióta itt lakunk, hogy van május rózsa nélkül, de végre megmutatták magukat, persze a tavalyi magasságot egyik sem hozta, mert idén iszonyatosan visszametszettem őket. A virágtenger is elmarad nagy bánatomra, a tuja mellett lévő halvány narancssárgát meg Apával közös erővel kinyírtunk, mert átköltöztettünk és ebből a színből csak ez az egy volt, vérzik is érte a szívem rendesen. A másik tő amit ki kellett venni a rengeteg vadrózsa miatt épp kezd magához térni, úgyhogy pont az ágyás közepén van egy hatalmas lyuk. Már szövögetem kis terveimet, hogy ősszel hogyan fogom feldobni a környezetüket rengeteg palástfűvel, macskamentával, lila és fehér ligeti zsályával és sok-sok szarkalábbal, hogy jövőre ne legyen ennyire foghíjas. 


Idei nagy kedvencem a folyton virágzó magenta mellett ez a kis barack színű minirózsa ami az első kis ágyás bal oldalában van a narancssárga beütésével.


Minike.

Folyton virágzó rózsa kikandikáló zsályával.Már nagyon kellett ide ez a szín. Közben kinyíltak az olimposzi orbáncfüvek és pompás ligetszépék is, a négyszögletes most kezdi.
A nagymamámtól örökölt futórózsa is nyitott pár virágot, neki még eszkábálnom kell valami támasztékot. Mondjuk mamánál nem volt neki és olyan gyönyörű volt ahogy omladozott a rengeteg viágtól amik csokorban nyílnak rajta. Nagyon érdekes színe van, mert amikor kezd nyílni akkor azt hinné az ember, hogy piros lesz, de nem hanem ilyen mély magenta, egy kicsit erősebb, mint a folyton virágzóé.


És végül, de nem utolsó sorban a matuzsálemi Nagymama rózsák. A kerítést szívem szerint kivenném, hogy jobban látszódjanak a rózsák és az elé ültetett macskamenta és orvosi zsályák, de akkor Töpike ott randalírozna a nagy kerítés előtt és annak nem lenne jó vége. Tündérbogyó is nagyon imádja a rózsákat (is), mindig kell a hajába tűzni.Idén a fehérnek van a legszebb formája.
Közepén a nagy lyukkal...

Tavaly villanyóra magasságúak voltak telis tele virágcsokrokkal.
A futórózsa már elvirágzott, lassan nekikezdek a metszésnek, a tövétől meg kiszedtem a sok összevissza virágot és inkább csak 3 félét fogok ide ültetni, csak még nem tudtam eldönteni, hogy milyen formációban, mert elég idióta a formája ennek a kis ágyásnak. Missouri ligetszépe, ligeti zsálya és almaillatú mentát fogok ide ültetni, mert remekül passzol a ligetszépe kénsárga virága a ligeti zsályához, az almaillatú menta fehér szélű levélzete pedig remekül díszít virág nélkül is.forrás
forrás
8 megjegyzés:

 1. Megérte várni, nagyon szépek! Nagyon jól néznek ki a bejárónál lévő kiskertek! Szerintem be sem jutnék a házba, ott leragadnék és gyönyörködnék:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :D Köszi! Pedig még van pár lyuk amit be kellene tömnöm, mert kifagytak és a meglévők sincsenek teljesen összenőve,de a föld magasságától végre elszakadtak... tavaly nemigen ment nekik,mondjuk nem is csodálom, mert állandóan pakolgattam őket ide-oda. A fehér még hiányzik, de hamarosan azok is nyílni fognak.

   Törlés
 2. De jók lettek a körágyások! Olyan izgalmas ilyenkor látni, hogy mi valósul meg az ősszel elképzelt pompából, nem? A rózsák miatt kicsit irigyellek, anyutól ősszel hat tövet hoztam, ebből négy csak vekeng, tán halódik, és a maradék kettő sem viszi túlzásba a növekedést :( De legalább a veteményesbe ültetett tövek szépek, lehet, hogy szeretik a krumpli társaságát?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Elég jól sikerült eltalálni a növényeket is. mindig van minden színből egy kicsi.
   Igaz a mondás, hogy a türelem rózsát terem. A kis ágyásban lévő gyönyörűség 2012-ben teljesen el volt száradva, de nem szedtük ki, hanem visszavágtuk tövig, abban az évben hozott egy vézna hajtást, 2013-ban már vagy 3 erőset, tavaly még elég nyurga volt, de idénre nagyon gyönyörű lett, szóval kitartás. Gyerekek mellett úgyis repül az idő:) és ha minden jól megy, akkor jövőre már lehet, hogy utálni is fogsz, ha úgy sikerül összehozni az évelőkkel ahogy elképzeltem:)

   Törlés
 3. Igazán szép lett az összkép, mindenhol egy kis színes.
  Jó érzés végignézni, és látni, hogy a sok-sok munkának megvan az eredménye. Csak így tovább! :)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon izgalmas. Nézni, ahogy kibontakozik a kert. Ahogy álomból valóság lesz.A rózsáid szuperek. Egészségesek, erősek, hatalmasok. Tényleg kényeztetik a szemet. Jövőre az évelőid már egész dzsumbujt fognak alkotni, ha már nem idén.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem is nagyon izgi és egyben türelemre is tanít, mert a virágokat marhára nem érdekli, hogy én mit szeretnék,meg kell várnom amíg kibontakoznak.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...