2015. április 19., vasárnap

Álmodtam egy nagyot a diófa alá....

... és meg is csináltam:) Egy teljes hétig bíbelődtem vele amire kész lett. Minden ott kezdődött, hogy tavaly apósomtól hazahoztam egy halom bőrlevelet és hunyort amit egyébként magamtól biztos, hogy nem vettem volna meg, ám amikor tavasszal kivirágoztak akkor teljesen beleszerettem a hunyor halványzöld és a bőrlevél rózsaszín virágainak a párosába.

Amikor Apának először elővezettem, hogy a diófa alatt lévő két ágyást szeretném egybenyitni és megnagyobbítani akkor még annyira nem rajongott a dologért, de amikor slaggal kijelöltem az ágyás helyét akkor rábólintott, hogy okés a dolog. Hozzátartozik, hogy amikor megkérdeztem akkor marhára sietett dolgozni és gyorsan rábólintott, csakhogy végre hagyjam már békén és amikor hazajött akkor tudatosult benne, hogy mégis minek adott zöld utat:), de ilyenkor már nem lehet visszatáncolni.

Kövesd a narancssárga slagot:Kiszedtem a téglákat, a virágokat cserepekbe ültettem, hogy ne kelljen azon parázni, hogy meddig bírják a vödörben, majd a slag mentén körbeástam a szélét, majd szépen letisztáztam a vonalakat és szépen kipakolgattam a téglákat amiket úgy kellett összevarázsolni, mert a készletünk teljesen kimerült. Apa kiszedett egy csík fűszegélyt az orgona alól, átpakolta nekem a maradék fánkat, mert a fal és a raklap között is volt pár darab, kiszedtem a fügefa körül, meg a konyhakertből is hoztam párat előre. A téglákat az ásott rész köré raktam, csak a füvet szedtem ki egy kézi ásóvillával, mert nem szerettem volna, ha idővel belesüllyed a földbe, mert egy magasabb ágyást képzeltem el ide. Amikor kiraktam az ágyás szélét akkor felástam a közepét ami nem kis meló volt, mert mindenhol beton keményre volt letaposva a föld és a diófától balra tele volt egész téglákkal, sóderrel meg miegymással, ráadásul még a diófa gyökereire is vigyáznom kellett, szóval rendesen megizzasztott ez a kis rész. Amikor kész lettem az ásással akkor nagyon hamar rájöttem arra, hogy nagyon, de nagyon sok föld kell még ide, hogy megfelelő szintbe kerüljenek a virágok, így nekiidnultam az erdőnek. Hoztam pár talicska földet ami csak azért volt szivatós, mert pont hazafelé kell a dombon felbaktatni. A kilencediknél feladtam és megkértem egy embert aki a szomszédba szokott jönni segíteni, hogy egy kis pálinkáért és ebédért cserébe hozzon nekem földet. Hozott is 11 talicska jó zsíros földet. A szomszédok kihordják a kerti hulladékot én meg behozom a fekete aranyat. Komolyan el is gondolkodtam azon, hogy kell-e nekünk az a nagy komposztáló... 

Úgy terveztem, hogy ez egy tavaszi ágyás lesz ami nyáron a változatos levélzetével fog díszíteni. Azért nem szeretnék ide nyári virágokat, mert jó lenne a homokozó helyére egy kerek asztal 4 székkel és nem lenne hátrány, ha a méhecskék nem zümmögnének a fülünk mellett nonstop és a terasz elé szeretnék még egy másik ágyást amiben lenne pár nyári virág.
Virágot az ágyásba nem vettem, azzal gazdálkodtam ami itthon volt, meg nagymamámtól hoztam haza 8 párfányt, a szomszédból meg nefelejcset, haranglábat és boglálos szellőrózsát. Rajtuk kívül még helyet kapott az ágyásban kétféle hunyor (zöld és fehér virágú), bőrlevél, rengeteg ibolya amiket a fényképezés után telepítettem (fehér, lila és tarka), rengeteg gólyaorr( fehér, lila és rózsaszín), lila gömbös kankalin, gyömbérgyökér, léggömbvirág, kerti tradeszkancia, 100xszép, kárpáti harangvirág.... amit még nagyon szeretnék az a tüdőfű, remélem, hogy fogok kapni valahol.
Ez a hunyor az oka mindennek.

Itt már a jelenleg még kókadozó ibolyákkal:

Kár, hogy nincsen tavalyi hasonló látképünk arról hogy még egy éve mit láttam a reggeli kávé közben.. arról viszont igen, hogy most mit látok - már ha látok valamit a csipától és a felkelő naptól. Viccet félretéve nagyon jó érzés reggelente a napsütésben ébredezni és hunyorogva a virágokat nézegetni.


A leendő ágyást a terasz elé sok tollbugával, sásliliommal, palástfűvel és nagy völgycsillaggal képzeltem el, remélem, hogy hamarosan az is megvalósul, a két ágyás közti részt meg jó lenne újra füvesíteni.


A képen látszik, hogy van egy csík beton amit fel kellene szedni, de nem olyan egyszerű a dolog, mert régen ez egy rendesen vasalt út volt amire a terasz rá lett építve, szóval kéne valami szerkenytyű amivel a terasznál el lehetne vágni, hogy fel lehessen szedni. Ha ez a nyavalya nem lenne akkor ez az ágyás már tavaly elkészült volna, de még várat egy kicsit magára. Sajna még van egy ilyen utacskánk aminek szintén el kellene tűnnie.

Bekerülési költség: 2 pálinka 1 pohár bor és egy adag pörkölt tésztával.

12 megjegyzés:

 1. Fantasztikus lett !!!!! mennyire szeretem a téglasorokat!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!!!

   Kimaradt a bejegyzésből egy lényeges pont, mégpedig az, hogy a homokozó helyére nagyon, de nagyon szeretnék egy kerek asztalt 4 székkel, ez lenne a nyári étkezőnk.

   Törlés
 2. Sokat dolgoztál, de megérte! Nagyon mutatós és hangulatos lett!

  VálaszTörlés
 3. Hű, ez nagyon-nagy munka volt, ügyes vagy, igazán szép lett! Külön köszönet, hogy a bejegyzésednek hála, felismertem egy virágot, amit még tavaly ősszel kaptam, de nem tudtam, mi a neve. A kerti haranglábról van szó, és már régóta fájt rá a fogam, most meg kiderült, hogy van is nekem :)) Alig várom, hogy nyíljon, kíváncsi vagyok, milyen színű lesz. Állítólag agresszíven terjed, hát nagyon remélem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!

   A szomszédban a legnagyobb harangláb bokor (akkora mint egy 12l-es vödör) egy betonrepedésben van, úgyhogy igaz a legenda.

   2 csillagfürtöt is hoztam, kíváncsi leszek a színeire. Tavaly szedtem náluk holdviola magot, az összes kikelt, már csak helyet kell nekik találnom, mert már csak olyan árnyékos helyeim vannak ahol a kutya nagyon szeret nyáron hűsölni és oda nincs értelme semmit sem raknom.

   3 diszperzites vödröt telepakoltam virágokkal és megkérdezték, hogy csak ennyit viszek?, de már nem volt képem többet kiásni, így is örültem rendesen.

   Törlés
 4. Kedves Aranyalma!
  Nemrég találtam rá a blogodra, azóta szorgalmasan olvasom, mert én is szeretek kertészkedni, bár nem nagyon értek hozzá.:) A diófánk alá én már ültettem mindent, amit a környező virágosok ajánlottak, de pár hét után elpusztultak. Most megpróbálok párat, amit itt ajánlottál. Haranglábat én is a szomszédtól kaptam, de szellőrózsát, hunyort nem találok sehol. Te hol szerzed be a magokat, palántákat? Köszönettel, Anna

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anna! Üdvözöllek, örülök, hogy jöttél:)
   A diófa sajnos egy csendes gyilkos, nem sok növény bírja alatta a létet a benne lévő juglon miatt amit nitrogénnel lehet ellensúlyozni: kávézacc: serkenti a talajban azon baktériumokat és mikroorganizmusokat, melyek részt vesznek a nitrogén átalakításában, hogy azt a növények könnyebben hasznosíthassák
   a csalánlében meg szintén rengeteg nitrogén van.
   Az én növényeim közül egyedül a csillagfürtöt kellett kivenni, de azt is inkább azért, mert nem kapott elég fényt, mint szeretett volna.
   Az árnyékliliomok a szomszédban jól bírják, szóval azt is bátran ajánlom.
   Növény ügyben Érd és Monor környékén tudok segíteni, a magokat pedig én gyűjtögetem, mert abból elég gyér a kínálat, továbbá állandóan az árokpartokat bámulom, hogy mi az amit haza lehetne hozni:)
   Hunyor ügyben Katánál van egy termelős link: http://kataferikertje.blogspot.hu/2015/03/egesz-nap-gurizes.html
   Írj, ha írjam a kertészeti címeket.
   További szép napot!

   Törlés
  2. Még azt elfelejtettem, hogy azoknak ne higgyél akik azt írják, hogy a diófa levelét el kell tüzelni. Kb 4 hónap alatt lebomlik a benne lévő környezetre káros anyag, nyugodtan lehet vele mulcsozni. Ebbe az ágyásba beástam 3 vagy 4 zsák őszi diófalevelet amikor csináltam és egy talicska előzőleg vágott füvet amiben szintén sok nitrogén van.

   Törlés
  3. :) meg még azt is, hogy virágot vásárolni kertészeti árudában szívás. Akkor árulják a növényeket amikor virágzik és még akkor sem biztos, hogy kapsz olyat amit szeretnél, én tavaly ettől teljesen kikészültem. Webáruházzal kapcsolatban nincs tapasztalatom, nekem az valahogy nem jön be, de lehet, hogy egyszer én is ráfanyalodok.
   Az lenne a legjobb, ha a környezetedben felkutatnál egy termelőt és ahhoz valahogy be tudnád magad könyörögni, mondjuk valamikor nyáron, mert a tavasz és az ősz ami nagyon pörgős nekik, de ahová nekem sikerül néha elmennem ott kiszolgálnak.

   Törlés
  4. Kedves Aranyalma!

   Köszönöm a sok hasznos infót!
   Sajnos nem tudok termelőről itt a környéken (Pesthidegkút), úgyhogy megköszönném, ha írnál címeket.
   Viszont már én is nyitott szemmel járok! Most például mályvarózsát vadászok, és találtam is pár utcával feljebb, kint a ház előtt. Majd arra járok, mikor elvirágzik. :)
   Szép estét, Anna

   Törlés
 5. Néha napján amikor megyünk a Pilisbe kirándulni akkor Budakeszi fele megyünk ahol Budakeszi után van egy nem is olyan régi körforgó ahol el lehet menni Nagykovácsi fele is és annak a környékén láttam egy hatalmas kertészetet, továbbá rákerestem a guglin és elég sok kertészetet kiadott köztük a Latinkertet is, szerintem azt is érdemes lenne felkutatni és Budakeszin is van egy nagy Oázis, de ha írsz egy mail címet akkor még tudunk részletesebben is "beszélni".

  Elnézést, hogy így megvárattalak, de nem volt gépem, a telóm meg elég bolond:(

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...