2014. június 28., szombat

Rendezvényen voltunk

 A falu határában minden évben megrendezésre kerül a Szent László napi vigasság a Szent László Völgye Lovasegyesület szervezésében.  A rendezvény abszolút családias. Tavaly sokkal többen voltak idén szinte csak a lovasok, árusok és családtagjaik. Nagyon kevés falusit láttam, pedig a gyerekeknek építettek szalmabálából mini várat amit egész nap ostromolhattak, a nap végén pedig a szervezők igen nagyvonalúan megvendégeltek minden kedves látogatót egy jó nagy adag birkapörkölttel vagy gulyással.


Nagyon sok hagyományőrző gondoskodott a rendezvény színvonaláról. Volt kopjás bemutató, harci bemutató, szalmavár ostrom - tavaly még egy ágyút is kihoztak -, gyalogos lőfegyver bemutató, lovasviadal, solymászok, termelői és kézműves vásár. ÉS végül, de nem utolsó sorban Apa minden évben gyerekeket -néha felnőtteket és engem is - íjásztat.
Hátul jobb oldalt áll egy emberke a szalmabála tetején, na az volt a gyerkőcöknek építve, majd utána volt az íjász pálya. Képeket csak véletlenül csináltam, ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken csak ámulok és bámulok - magyarul: tátom a számat, mindig otthon jut az eszembe, hogy már megint nem csináltam képeket, most viszont feltűnt, hogy az emberek fele videózik a mobiljával és leesett, hogy én is elővehetném. Most már ketten tátjuk a szánkat, mert Tündérbogyó is klubtag lett, nagyon imádta.


Vásárfiának mentás-csokis és levendulás kecsketejes szappant vettünk Noémitől nagyon szuper áron, mert csak 500 Ft-ért adja darabját -lehet tőle rendelni is, akkor még olcsóbb.  


 Amióta itt lakunk azóta ő a családellátó szappanból, kecskesajtból, alkalomadtán kecsketejből. Noémi segített ki minket amikor a szomszédban elfogyott a kecsketej és nagy bajban voltunk, mert akkor Tündérbogyó még csak 9 hónapos volt, nekem meg nem volt annyi tejem és pótolni kellett. Tápszert semmiféleképpen nem szerettem volna adni neki, mert kb 3 napig kapott Hippes tejbegrízt és szemmel láthatólag úgy nőtt a gyerek feje, keze, lába egyéb testrésze mint a lufi. A védőnőben persze meghűlt a vér amikor kiejtettem a számon a kecsketej szót, hogy azt szeretnék adni a gyerekünknek, mermivanha blablabla. 5 hónapos kora óta kapta a kecsketejet eleinte csak negyedes tejet és így tovább és egyszer sem volt panasz, hogy fájt volna a hasa, vagy bármi. Unokatestvérem csecsemős nővér volt nagyon sokáig, Ő elmondta, hogy mire kell odafigyelnem, hogyan szoktassam hozzá és minden gördülékenyen ment.


A mai nap folyamán azt is megtudtuk, hogy Magyarországon nem lehet kerecsensólymot tenyészteni. A solymászokkal beszélgettünk akik egy vándorsólyommal és egy amerikai héjával voltak itt. Nagyon nem értik még ők sem, mert a kerecsensólyom "csak" szimplán védett madár, a vándorsólyom pedig fokozottan védett ... Talán mert a Kerecsensólyom nagyon fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában????? Nehogymá a magyarok jól érezzék magukat..... Miért nem menthetünk meg egy számukra igen fontos szimbólumot????? Ilyen olcsó trükkökkel próbálják elvenni  kedvünket hagyományaink ápolásától, de ami a legfontosabb továbbadásától. Szánalmas.

Vándorsólyom. Forrás: Wikipédia

Kerecsensólyom. Forrás: hotdog.hu
Amerikai héja. Forrás: vecseshirek.hu


2 megjegyzés:

 1. Annyira szuper!!!!! A fiúunokám nagyon élvezné!!!!
  Köszönöm a tanácsot paradicsom ügyben!!!!!

  VálaszTörlés
 2. Jövőre majd jó előre beharangozom, hátha el tudod hozni.
  Paradicsom: Nagyon szívesen. Írtad, hogy szarvasmarha trágyát tettél alá... Sajnos ha nem elég érett a trágya és nincs a trágya és a palánta között elég föld akkor az is megégetheti a palántát, ha zsákosat vettél azzal nincs ilyen gond.
  Nagymamám tényleg vérprofi, már vagy 1 hónapja írom a palántanevelési tanácsadó vázlatát, de olyankor mindig olyan szűkszavú. Saját magából indul ki és neki szinte minden természetes és nem érti, hogy miért kérdezgetem olyan dolgokról ami tök alap.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...