2014. június 26., csütörtök

Konyhakertünk

Ami azt illeti elég mutatós talajtakaró lehetne ez a folyófű azokon a területeken ahol nem termesztünk semmit ha nem lenne ennyire agresszív. Természetesen idén is megy a harc, egyenlőre még nem nyomott le minket teljesen. A hétvégén Apával nagy rimánkodások után gazolós bulit tartottunk a konyhakertben, én kézzel, ő kapával szórakozott. Mindig ez szokott lenni a felállás, mert én úútálok kapálni, ő még jobban úúúútál gazolni. A kert kétharmadát lenyomtuk, a maradék egyharmad felén krumpli vs. krumplibogár meccs, foghíjas cékla és nem növő kukorica van .


A folyófüvet más nevén apró szulákot a homeopátia még ma is használja hátfájásra, régen teaként fogyasztva hashajtóként, gyomor-és bélhurut gyógyszereként alkalmazták (Wikipédia). Gyógynövényes barátunk pedig azt mondta, hogy frissítő lábfürdőnek is használhatjuk.
Itt azt írják, hogy fényigényes, az árnyékolást nehezen tűri, a magja akár 10-15 évig csírázóképes. Máshol meg azt, hogy akár 28 évig is csíraképes.
Namármostakkor a hálószobába hogyis került be??? Ami azt illeti eléggé benzinszegény, alig van színe, kicsik a levelei, de akkor is ott van. Megszámolni nem tudom, hogy hányszor kellett azóta gazolnom a hálószobában, továbbá az utcán a menták között van rajta minimum 5 cm fakéreg, mégis kihajt annyi különbséggel, hogy az a rész ami a fakéreg között van fehér, de attól még kihajt.

Annak viszont kifejezetten örülnék ha az északi gyűjtögető életmódot folytató szomszéd kerítését befutná, mert akkor nem látszódna az a sok lom. Itt már elkezdte:


Ez itt a rendbe vágott rész (kaputól balra):
Vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, csokroshagyma, sárgarépa, fehérrépa, sóska tarra vágva - már 3 éves, jövőre újra kell vetni, állandóan felmagzik, de szerencsére a karámban ott a kereslet- , patiszon, a karám előtt van az egyik málnabokor, azok előtt az uborkák: kígyó, mohikán, a harmadikra nem emlékszem, az a lényeg, hogy nem egyszerre fog teremni, elöl a csenevész padlizsánjaim. Persze napi 20 krumplibogarat szedek le róla, nem tudom, hogy lesz-e belőlük valami. Van 3 db a teraszon is, azokon már kis padlizsánok is vannak.


A csenevész.


 Ez a szerencsétlen bodza a sarokban van (a lovas szomszéd szénájával szemben), erre meg a komló futott fel de rendesen. Már rengeteget leszaggattam, közben jól összevagdosta mindenemet.


Természetesen a komló is gyógynövény. Mi más lenne??? Hahaha. Teája étvágyserkentő, idegnyugtató, stresszoldó, enyhe altató hatása van. Kismamáknak remek tejszaporító.

A palánták pont a kert közepén vannak, addig még rendben vagyunk, utána a felmagzott spenót és rukola következik, majd végezetül jönnek a gazságok.

Palánták: Van hegyes erősünk, fehér paprikánk, kápia paprikánk, van sima, lugas és csodaparadicsomunk (még kutatom az igazi nevét - nagymamám hívja így), eddig nem is nagyon érdekelt, hogy mi az igazi neve, van még cukkinink, bal oldalon pedig a málnák. Annó a mamámtól vettünk ki pár gyereket és már szép nagy bokrok lettek. Tündérbogyó minden nap beáll a bokor elé és bólintva azt mondja, hogy hamm. Már tudja, hogy melyiket lehet levenni, melyiket nem. Amikor még volt borsó akkor beült 2 sor közé és várta, hogy fejtsem neki a borsót, ha nem voltam elég gyors akkor ette hüvelyestül:-) Akármennyire résen vagyok néha akkor is bele szokott harapni egy-két jóvágású göröngybe, nem is értem, hogy mit eszik rajta?


A másik oldal  is hasonló volt előtte:


A kaprot nem fogom kiszedni, mert állítólag távol tartja a talajférgeket. A répa között is van rendesen, csak a nagyokat szedtem ki. Egyébként valahol jó társításnak írják a répa/kapor kombót, valahol nem. Gondoltam kiszedem a nagyokat és viszlát, a kicsik maradnak. Férgekre nincs panasz, mindig rengeteg kaprunk van.

A már kigyomlált, kikapált gazt kiterítettem, hogy ne rohadjon össze, egy kicsit még fonnyasztom és azzal fogom mulcsozni a palántákat. Eddig mindig a szomszédba mentek át, de idén a borsószárból is csak a kecskekismama kapott. Pont akkor született két nagyon édes fehér gida a méhtelepen üzemeltetett állatsimogatóban amikor beérett a borsó. Esténként szoktunk átmenni egyenlőre csak nézelődni a simogatóba. Van tyúk, kakas, libuska, kecske (papa mama gyerekek), szamár, disznó nyuszi, kacsa. Milyen állat kell még egy másfél évesnek?

Idén az első kert rengeteg időt és energiát elvett a konyhakerttől, csak sajnos minden éveben van valami amiért a konyhakert eljut ebbe a rettenetgazos fázisba. Bevallom ilyenkor már kimenni sincs kedvem, de aztán pár nap tipródás után csak nekivágok, ha szerencsém van akkor nekivágunk. Ezért a jövő évre nézve más jellegű terveim vannak. Termeszteni szeretnék rajta, de nem feltétlenül csak magunknak és nem feltétlenül friss élelmiszerre gondolok. Nem szeretek előre inni a medve bőrére ezért nem írok konkrétumot. Szerencsére időben eszembe jutott a nagy ötlet, így jövő tavaszig pont lesz elég időm tájékozódni, tanulni a témával kapcsolatban. A konyhakertnek nem egészen, de majdnem a fele kelleni fog hozzá, a maradékon pedig továbbra is lesz palánta, mindenféle hagyma, cukkini.
Lemondani nem szeretnék semmiképp erről az örömforrásról, mert nincs is annál jobb, hogy kifutunk a kölökkel a kertbe és a száráról esszük az epret, málnát vagy amikor szükségem van egy kis friss petrezselyemzöldre, cukkinire, paradicsomra, paprikára és társaira akkor csak felveszem a klumpám és kicsattogok. Pont ezekért a dolgokért éri meg az a sok munka és nagyon örülök, hogy folyamatosan olyan emberekkel találkozok személyesen és virtuálisan is - akiknek ez ugyanúgy érték mint nekünk.

Ősszel telepítünk 2 kajszit és egy ringlót, a tujákat ki kell venni, a lovaskerítés mellett lévő fákat ki kell vágni, mert elszívják a tápanyagot és reggel nagyon beárnyékolják a kert egy részét. Szeretnék minimum 2 komposztálót és egy mini üvegházat vagy fóliasátrat. Sok fóliaborda van Édesanyáméknál, csak olyan hatalmasak, hogy lövésem sincs hogyan fognak hozzánk kerülni. Majd lesz valahogy. Olyan még úgyse volt hogy ne legyen sehogy.

2 megjegyzés:

  1. Bocs, de a fotókról éppen másra figyeltem fel. Látom a ti házatok fája is diófa. Ugye jól látom? Mi kiülőt "építettünk" alá, pontosabban az emberem. Imádjuk, jó ott az árnyékban. Bár nektek ott van a terasz.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretünk a teraszon ücsörögni, már a gyerek is rászokott :-) Mindig fel kell csüccséztetni a saját kis székére. Tervezünk még kiülős részt a kertbe, reméljük, hogy még idén megvalósul.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...