2015. július 31., péntek

Kerti körkép - július vége

Nagyon rohan ez a nyár, nem értem, hova siet... mindkét esetben amikor 40 fok körüli volt a hőmérséklet pont akkor romlott el az idő amikor már észre sem vettük, hogy a nappaliban 28 fok, kint pedig 38 van tartósan. Napokig borús, esős volt az idő ami persze remek alkalom volt arra, hogy a kerti munkák nagy részét kevés verejtékkel elvégezzem....de ma végre kisütött a nap, úgyhogy egész alvóidő alatt kint süttettem magam nagy semmittevések közepette. Lett volna mit csinálni, de annyira jól esett ebben a jóidőben csak nézelődni, csodálni a fényeket és virágokat. A gépet reggel tudományosan megtakarítottam, de már megint nem vettem észre, hogy Tündérbogyó a fényképezés előtt megkaparintotta, így ismét maszateffektes képek következnek:)
A kis ágyások kezdenek újra magukhoz térni, a rózsák ismét pompában.


Imádom ezt a díszgyertyát, pont olyan mint a szökőkútból feltörő víz.


A verbénák utolérték a rózsát.

Utcafronti rózsák, akik kaptak pár tő macskamentát.


A diófa alatti ágyás olyan, mintha mindig is itt lett volna.


Mondjuk ezen sem látszik, hogy június elején került bele a virágok nagy része. Az ágyás bal fele eléggé le van maradva a jobbhoz képest ami annak tudható be, hogy a játszótérre hozott agyagos földből kapott ami mára beton kemény lett. Igyekszem javítani a minőséget, de nem nagyon megy.Konyhakert

Picit gazos, de viselhető. A másodvetés nálam idén sem pálya, mert ilyenkor már nagyban megy a harc a folyófűvel és disznóparéjjal, de egyszer csak elfogy már ami a disznóparéjt illeti, a folyófűvel meg küzdök. Kedvem sincs hozzá, szerintem ez volt a döntő érv.

A fűszeres ágyás nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, de majd jövőre..

A loncok már szépen felfutottak, jövőre már nem lehet átlátni a kerítésen:)


Oda vagyok meg vissza ezért a kis fejű legényvirágokért. A zacsin az áll, hogy 30 cm magas lesz, de nálunk akkora mint a nagyfejű amit persze nem bánok. Gyönyörűek a színei és a kombinációi. Az összeset egyesével vetettem tálcába, majd kelés után 3 héttel kipalántáztam.Keresni kell a képen a macskafarkú veronikát, de élőben eléggé feltűnő. Tavasszal vetettem magról és virágzik. Nem is reménykedtem benne, hogy fog virágot hozni....

... a kasvirágról meg pláne és tessék, ott figyelnek a bimbók.

A folytontermő eper nagyon finom és rengeteg gyereket nevel, ősszel tele is lesz az ágyás. Tavaly vettem 10 tövet az oázisban, mára már rengeteg van.

A nyuszikák is jó nagyok már.

Ugri nem bírja, ha fényképezem, de ő egy nagyon kezes és aranyos bak nyúl. Imádja, ha simogatva van és nagyon jól nevelt, eszébe sem jut kiugrani a helyéről még akkor sem, ha Tündérbogyó nyitva felejti az ajtót.

Bugriról ez nem elmondható, volt, hogy egy napig kergettük, de nem sikerült megfogni, aztán jött egy ismerősünk aki tart nyulakat és 10 perc alatt megfogta...
Az utolsó ágyás már pihenő üzemmódban van. Az utolsó kapálás és gyomlálás termésével van betakarózva.
A konyhakerttel kapcsolatban van pár dolog amin szívesen változtatnék, de majd ősszel meglátom, hogy lesz-e erőm újra nekikezdeni a nagy variálásnak. Elég sok terület van most parlagon ami egy ilyen kis kertnél szerintem luxus, ezen mindenképp szeretnék változtatni, de még van több mint egy hónapom, hogy körvonalazódjon az agyamban a kép.

10 megjegyzés:

 1. Szia!
  A maszateffektek direkt jól mutatnak a fotókon! Igazán művésziek lettek tőle. :D
  Volna egy kérdésem: a növények közt "elrejtett" madáritatók és madárházikók működnek? Mármint vannak lakóik így nyáron? Mivel meglehetősen sok kismadár jár mifelénk télen, de ilyenkor nyáron is, azon gondolkodtam, hogy csinálnék én is pár házikót. Érdemes?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Nem kell bajlódnom a photoshoppal még pár évig, csak a gyereknek kell odaadnom a gépet:)

   Amióta van macskánk azóta elcsendesedett az udvar, pedig még nagyon kis cica:(, de szerintem a mamacicának is nagy szerepe van benne, mert Töpike már őt sem bántja , pedig fixen volt 2 gerlepárunk, rengeteg rigónk, csuszkánk a diófánkban kék cinke fészkelt. Amit nem bánok az az, hogy a verebek nem piszkítanak össze mindent, nem eszik fel a kutyakaját és nem veszekszenek a loncban, már elég sok helyen eltörték és elég nagy részek száradtak el.
   Az itatókat feloszották maguk között a darazsak és méhecskék. Ha 100 méhecske nem zümmög körülöttem amikor töltöm a vizet akkor egy sem. Nagyon kis szelídek, nem tudom úgy megnyitni a csapot, hogy ne fognék meg egyet és párat meg szoktam úsztatni amikor megtöltöm vízzel, de ez tavaly is így volt, viszont mostmár annyi helyen van víz kirakva - mindegyikbe van bot dobva, hogy ki tidjanak valamire úszni, ha beleesnek-, hogy Tündérbogyó pancsivizét békén hagyják és a locsolós hordót is hanyagolják. Szó mint 100, nincs madarunk, pedig olyan madárfütty volt mindig:) akkor csendesedett amikor kivágtuk a fenyőket, most meg csak a távolból hallom őket ahogy az erdőben tralláznak:( Mondjuk az oduknak inkább tavasszal lenne keletje, viszont nagyon szeretnék csinálni bogárlakot ami pont olyan mint az odú, csak nincs eleje, hátulja és tele van dugdosva mindenféle bogárnak való búvóhellyel(bambusz, toboz....)

   Törlés
 2. Ja, ez pont egy kérdés volt... :)

  VálaszTörlés
 3. Ja, és képzeld! Tegnap rákerestem gúgliban az "ágyás téglából képekben" kifejezésre. Na mit találtam? Naná, hogy rengeteg Aranyalma fotót! :D

  VálaszTörlés
 4. A katonarózsa nekem is nagy kedvencem, a mamám kertje sem létezik nélküle. (A másik ilyen virág a törökszegfű). Hihetetlen milyen buja minden növény. Elképesztően sokat nőttek. Minden nap locsolsz? Mert nem látszik, hogy megsínylették volna a virágok a nagy hőséget. Nálunk sok minden lesült a tartós kánikula végére, köztük a lángvirág bokrok is, pedig most lettek volna a legszebbek, akkor a muskátlik is, a rózsák szirmai is megperzselődtek, ahogy nyílni kezdtek volna. A 6.-7. nap után már sírni tudtam volna, ahogy hazaértem a munkából, és minden olyan csúnyácska volt (most már egy kicsit magukhoz tértek).

  És annyira tetszik a változás, de már ezt egy jó párszor leírtam. Ilyen, aki mer nagyot álmodni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!
   Minden másnap locsolok, kaptam 6 állásba állítható esőztetőt és azzal locsolok, annyi, hogy 20 percenként arrébrakom. Persze van pár virág amit ki kellett támogatni minden oldalról, hogy a sok víztől ne feküdjön ki, meg olyan is van amit utána le kell rázogatni, de mégsem kell ott állnom a slag végén 3 órát. A konyhakertben meg akkor locsolok amikor eszembe jut (nagyon ritka) és az ottani lángvirágok nekem is elég cefetül néznek ki, sőt van egy kasvirág amit ki is nyírtam majdnem.

   Törlés
 5. Még szebb, dúsabb, gazdagabb, mint amikor elképzeltem beültetés után az ágyásaidat, pedig azt már akkor is sejtettem, hogy szinte "beállt", öreg kertnek fog látszani, mintha mindig is ott lett volna. A hangulatelemek pedig nagyon sokat dobnak a látványon, ha madarak, ha méhek jönnek, ezt még el kell tanulnom...Látom a madáritatós ágyás rabul ejtett és nem is csodálom, nekem is az az egyik kedvencem nálad, a másik a diós zöldágyásod, nagyon üdítő, hűsítő és megnyugtató.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Igen, rabul ejtett az az ágyás és a kertben is úgyanúgy van ahogy a házban, hogy a dekoráció teszi fel az i-re a pontot. Van még pár megvalósítandó ötletem, remélem, hogy el is jutok odáig.

   Törlés
 6. Én is csak ismételni tudom az előttem szólókat! Gyönyörű minden! Igazi vidéki kert! Nagyon-nagyon tetszik! Meg sem látszik a nagy meleg a növényeken. Nálunk borzasztó állapotba kerültek szegények. Vagy hőgutát kaptak, vagy megégtek. Egyszóval meglehetősen rosszul festenek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) Köszönöm! A homokos talajon meg még jobban megégnek. Amikor otthon vagyunk ott el lehet felejteni, hogy kilép az ember lánya a papucsából, mert szétégeti a forró homok a talpam. Mulcsozással elég sokat tudnál segíteni rajtuk.. amiből ősszel szívás kiszedni a faleveleket, meg a rigók is imádják szétdobálni, a meztelen csigáknak meg remek búvó és peterakóhely, de ilyen kánikulában szerintem megéri vele bajlódni. Az első kertben nekünk már nincs, mert annyira összenőttek a virágok, hogy már fölösleges a fenyőkéreggel bajlódni, de amíg nem volt így akkor kifejezetten szerettem a látványát is, hogy nem csak a csupasz föld van a virágok között.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...