2015. december 5., szombat

Téli finomságok


Wishing you a fabulous new year's eve....:

Amióta be vagyunk szorulva délutánonként azóta szépen lassan rászoktunk a sütésre. Minden másnap készül valami illatos, ezek a toppos kedvencek. Fontos, hogy olyan recept legyen amiben Tündérbogyó is kiveheti a részét, ezért egyszerű keverős, szaggatós sütiket, kekszeket szoktunk sütni. A lényeg, hogy lehessen lisztet szitálni és tojást felverni miután felvette a kis köténykéjét amihez persze konyharuhát is kell kötni.
Kép forrása: Pinterest

Miért pont ez?

 Mert

Havat szeretnék!!!!! Havat! HAVAT! HAVAAAAAT!!!!!


Gyömbéres keksz (Tündérbogyó kedvence)

hozzávalók 12 kekszhez (én dupla adagot szoktam készíteni):

8,5 dkg fehér liszt
8,5 dkg teljes kiörlésű liszt (zabpehely)
fél teáskanál szódabikarbóna
2 csipet só
2 kiskanál őrölt gyömbér
fél kiskanál őrölt fahéj
5 dkg vaj
4 evőkanál sárga nádcukorszirup (én csinálni szoktam sima nádcukorból)
2-3 evőkanál tej
néhanapján egy kevés őrölt szegfűszeg - mikor milyen kedvem van

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy tálban összeszitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a szódabikarbónát. 4 ek vizet felrakok egy kis lábasban melegedni, amikor felforrt akkor belerakok 4 ek nádcukrot. Amikor elolvadt akkor belerakom a vajat, hogy felolvadjon. A  fűszereket is ebbe rakom bele, mert jobban eloszlik a tésztában az íz. A sóból pedig azért két csipet, mert észrevettem, hogy a zabpehelyből vagy zabpehely lisztből készült ételeknek jót tesz, ekkor lesznek intenzívebbek az ízek.

Amikor már nem forró a szirupos vaj akkor belekeverem a lisztbe, összegyúrom, lisztezett felületen vagy zsírpapíron centi vastagra kinyújtom és kiszaggatom. A tepsiben hagyjunk helyet köztük, mert rendesen meg fognak nőni. 10-12 percig sütjük, majd miután kihűlt fém dobozba tesszük. Nagyon sokáig eláll.

Narancsos-csokis zabkeksz (imádom)

125 g vaj
125 g nádcukor
1 db tojás
125 g zabpehely
150g zabpehely liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
10 dkg étcsoki (70%-os)

A narancs íz eléréséhez több opció is van.

1. lereszeljük 2 megtisztított narancs héját, a tésztába beleöntjük másfél levét, de ekkor adni kell hozzá még lisztet, hogy ki tudjuk lapítani.
2. a legtutibb a kandírozott narancshéj darabkák- nagyon intenzív íze van.
3. a minap hozzájutottam őrölt narancshéjhoz - ma tesztelni fogom.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. A csokit és késsel szoktam lefarigcsálni, hogy legyenek benne nagyobb darabok is.
Eléggé ragacsos lesz a massza, a nyújtás szóba sem jöhet. A kisütésre is 2 verzió van:
1. Teáskanállal kikanalazzuk a tepsire egymástól 3-4 centire.
2. - én ezt preferálom: kétfelé veszem és sütőpapíron lisztes tenyérrel kilapítom és kiszaggatom. A sütőpapírról lisztes késsel szoktam felvenni és betenni a tepsibe.


Nem igazán mondhatnám magam édesszájúnak, hónapokig elvagyok csoki, süti nélkül. Persze van, hogy veszettül kívánom, akkor meg is veszem és meg is eszem, de ritka. Ez a szerencséje ezeknek a kekszeknek is, viszont a sajtos rúdról ez nem elmondható. Eszem ha kell, ha nem. Általában minden másnap sütünk, kéthetente egy ilyet is össze szoktam dobni:

Sajtos rúd ( 4 tepsire való adag):

55 dkg liszt
25 dkg házi zsír - libából vagy kacsából isteni
2 teáskanál só
3 db tojássárgája
30 dkg tejföl
25-30 dkg reszelt sajt - fele a tésztába, fele a tetejére
felvert tojásfehérje a tetejére

A hozzávalókat összegyúrom, fél centi vastagra kinyújtom, megkenem a tojásfehérjével, megszórom sajttal, majd derelyevágóval felcsíkozom, majd 200 fokon 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm. Miután kihűlt fém dobozba teszem.

Futottak még kategória:

Banános-diós muffin

hozzávalók:
3 db tojás
15 dkg nádcukor
15 dkg liszt
fél tk szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg vaj
5 ek tej
1 evőkanál kakaó
10 dkg darált dió
1 banán

A vajat felolvasztom - ne legyen forró, nem szeretnénk rántottát:) - belekeverem a kakaóport, belerakom a tejet a tojást és jól elkeverem. A száraz hozzávalókat egy nagy kancsóban összekeverem, beleborítom a folyékony részt, gyorsan kikeverem, majd a formába töltöm. 180 fokon 20 perc alatt megsütöm.


A sütik mellé pedig forralt bor light. Na nem azért light, mert kivettem belőle a kalóriát, hanem azért mert teával készítem.

Hozzávalók:
édes vörösbor
ugyanannyi víz
2 filter csipkebogyó-hibiszkusz tea
fahéj
szegfűszeg
gyömbér
cukor . legjobb a nád vagy barna cukor
citrom
aszalt szilva
mazsola

Egy lábasban felrakom a bort, a vizet, beledobom a filtereket, egy zacskó egész fahéjt, min. 10 szem szegfűszeget és ha van itthon gyömbér akkor abból egy kis darabkát, ha nincs akkor őröltet használok. Ezzel csínnyán, mert ha nem vigyázunk akkor a második korty után lezsibbad a szánk:) de inkább ettől zsibbadjon, mint  az alkoholtól a vállam. Nem tehetek róla. Iszok egy korty pezsgőt és a vállamban érzem, vagyis nem érzem a vállam:))
Amikor felforrt akkor rakok bele annyi cukrot amennyi egy liternyi teához kellene, a citrommal is így teszek. Újból forralok rajta egyet és kész is.
Aszalt gyümölcsöt nem mindig rakok bele - anyagi csőd elkerülése - azokat a fűszerekkel együtt rakom bele.

Nagyon kellemes téli ital lesz így teával keverve, próbáljátok ki! A sütiket is:)

4 megjegyzés:

  1. Hű! Micsoda receptkavalkád! Egyik finomabb lehet,mint a másik!
    Az elsőből el lehet hagyni a nádcukor szirupot? Nincsen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a csokis narancsos a kedvencem.
      Én még sosem vettem szirupot, magam készítem, a receptben leírtam hogyan. Csinálhatod fehér cukorból is.

      Törlés
  2. De örülök a gyömbéres keksznek! Vettem sütipecsétet, és kipróbáltam egy citromos keksz recepttel, de Zsoltim nem igazán szereti a citromot, így én ettem meg mindet. Szívesen olvasnék még több receptet is tőled. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, remélem nektek is fog ízleni. Én is kaptam sütipecsétet, de mindig akkor jut eszebe hogy van amikor már kisült a süti, pedig a konyhapulton van, szóval ennél jobban már nem is lehetne szem előtt. Már az én fejemben is megfordult, hogy a kedvenceket le kellene írnom, de idő hiányában annyi mindenről nem írok amiről szeretnék:-(

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...