2015. október 23., péntek

Konyhakerti séta

Kis túlzással késznek mondható. Még hátra van pár apróság, de az a képeken úgysem fog látszódni.
Múlt héten hétfőn alvóidőben nekiestem a folytontermő epernek, több mint a felét kiszedtem, átültettem az új helyére, délután már Tündérbogyó is csatlakozott, és a háromnegyedével megvoltunk. Éjszaka annyira lehűlt a levegő, hogy hajnalra fagyott,  - a cukkinin és dálián egyből észre vettem - aminek nagyon nem örültem, úgyhogy turbó fokozatba kapcsoltam. Kedden végeztem az eper ültetésével, rengeteg lett. Tavaly nyáron vettem 10 tő folytontermőt, abból őszre lett 13 és most nagyjából 250! tő epret szedtem ki, így abba az ágyásba is folytontermő került amibe sima epret szerettem volna, készítettem Nagymamámnak és még a szomszéd bácsinak is jutott bőven. Álmaimban nem gondoltam vonla se tavasszal, se akkor amikor nekikezdtem, hogy ennyi gyereket termelt az év folyamán. Tavasszal kapott jó sok tűlevelelet, mert az eper a savanyú talajt kedveli és tűlevéllel ezt remekül lehet imitálni, a fahamus csigariasztós módszert én ezért nem is alkalmazom, mert a fahamu pont az ellenkező PH-ba viszi el a talajt. Az ifjoncokat beszalmáztam - igaz, ezt csak tavasszal szerettem volna, csak reménykedem, hátha ez egy kicsit segít nekik a gyökeresedésben az által, hogy egy kicsit melegebben tartja a talajt.
Kedden gyorsan kikapkodtam még az itt-ott maradt évelőket, kiszedtem a dáliákat, a maradék egynyáriakat, paprikát, padlizsánt és felástam az új fűszerkertet, majd beültettem a fűszernövényekkel és a maradék évelőkkel, kiigazítottam a téglaszegélyeket. Aztán csak esett, esett, esett...picit száradt, majd megint esett. Vasárnap végre egy kicsit jobb idő lett, akkor betrágyáztam, beszalmáztam az ágyásokat, persze estére megint esett, így a hétfői befejezésnek lőttek....., de addigis megmetszettem a diófákat, az első kertben picit rendezgettem a virágokat.

A konyhakertben az ágyásoknak macskamenta szegélyt szeretnék, ami azt jelenti, hogy 144 palántát kellett volna vennem, ezért úgy döntöttem, hogy teszek egy kísérletet arra, hogy minden növény helyére letűzök 3 db olyan hajtásvéget, mintha gyökereztetnék. Reménykedem, hogy megfogja, mert annyira magas a levegő páratartalma.... ha meg nem sikerül akkor meg tavasszal újra kezdem és rendesen gyökereztetek vagy vetek valami egyforma egynyárit, vagy zöldséget (céklára gondoltam legelőször, mert nagyon tetszik a levele, erezete, a magassága is pont jó, hamar kel, sokáig szép...). Gondoltam arra, hogy kapnak a macskamenta hajtások egyenként egy lenyakazott pet palackot, de mivel kannás vizet iszunk így nincs a háznál egy darab pet palack sem... se a szomszédban, mert ők is Pí vizet isznak... Azért nem bánnám, ha megfogná, mert amire levagdostam mind a 432 hajtást...

Kezdődjék a séta egy kis ismétléssel, hogy mit hova raktam, vagy mit szeretnék.
A kertkapuban állunk a leendő rózsalugas alatt. Bal oldalt Eden Rose, jobb oldalt Swan Lake futórózsákkal.

A körforgó közepén egy halvány sárga magastörzsű rózsa, alatta fehér díszgyertya, körülöttük pedig macskamenta.


A főút végén a málna van, melynek jobb oldalába is egy Swan Lake került, a kerítés tövébe az úttal szemben pedig egy remélhetőleg fehér nyári orgona.


A kaputól balra négy ágyás van, a két szélső eper, közepén egy-egy gyümifával, a kerítés tövében végig virágok.


A kaputól jobbra is 4 ágyás van és a leendő üvegház helye, a fűszeres kert, 3 gyümifa és a végén a leendő állatbirodalom.
Képek a kert mindkét végéből:
Amikor ezt a képet csináltam akkor döbbentem rá, hogy a szemben lévő kerítés nagyon kívánja a virágokat.... Itt is málna lett volna, de nem szerette, több mint a fele kisült. A közepébe beültettem a szedret, de találok neki másik helyet és úgy döntöttem, hogy itt is virágok lesznek végig:)Az utolsó ágyáson kívül már csak a cserepes évelőknek kell teleltetőt csinálnom és az első kertben a diófa alatt lévő ágyást rendbe kapnom, a konyhakerti utakat még utoljára felkapálni, gereblyézni és ezeken kívül már csak a szezonális dolgok vannak, mint a levélsöprögetés, diószedés.


7 megjegyzés:

 1. Annyira tetszik, ahogy kialakítottad ezt a konyhakertet. Mindenhol vmi szemlélnivaló. Szerintem engem többet nem is látnának bent, ha bekeverednék ide:)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm:) Én is állandóan kint lógok, pedig már nem nagyon van mit csinálni, de még ilyen üresen is olyan jó nézni. Nagyon várom már a jövő szezont és mindenképpen szeretnék valami ülőalkalmatosságot!
   Igazából csináltam egy dísz konyhakertet:) Próbáltam elszakadni a mostani gondolkodástól, a mostani magyar konyhakertektől és megpróbáltam abból a szemszögből nézni ahogy régen az emberek bántak a mindennapi dolgaikkal. Igaz, azok használati tárgyak voltak, de az mind díszes volt, faragott, festett, öröm volt megfogni őket, most meg csak minden úgy van. Nincs díszes kapám, de lesz díszes konyhakertem:)
   A kialakításhoz kell idő, de az visszatérül, mert nem kell az egész kertet minden évben felásni ami azért fáradtságos meló és ha ez még nem elég érv arra, hogy elgondolkodjon bárki is ezen a technikán akkor a látvány tutira meg fogja győzni.
   Mindkét nagymamámnak szép konyhakertje volt - aki él annak még van is, de annak a nagymamámnak aki már sajnos nem él 10 éve mindig is tele volt a konyhakertje virágokkal, visszagondolva Ő még társítva vetette a zöldségeket és mellé a virágokat is és ahogy belépünk a kapun a kertbe volt egy nagy virágáágyás a kapu jobb oldalán. Rengeteg időt töltöttem ebben a kertben és lehet, hogy ennek az emlékét szeretném egy kicsit megeleveníteni.

   Törlés
 2. Most csak röviden,aztán visszajövök.:) : nagyon köszönöm a sárral való tapasztást!!!! Megcsinálom! És az eső nem mossa le? Végülis teljesen nem tudja.KÖSZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hihetetlenül sokáig rajta marad a sár miután megszáradt. Amire leesik addigra a fa meggyógyítja magát.

   Törlés
  2. Jééééé! El tudom képzelni egyébként.Akkor te már kipróbáltad .
   És mennyire jó föld kell hozzá,a fa alól? Elég az,akármilyen van a diófa alatt?

   Törlés
  3. Mindenképpen az alól a fa alól kell venni a földet amin a sérülés/vágás van, ez a fa szempontjából fontos. Amikor a fenyőket vágattuk ki akkor elég vastag ágak kerültek le a diófáról és nagyon érdekes volt, mert tavasz volt és egyből sírni kezdett, de ahogy bekentük abbamaradt. Arra számítottam, hogy majd a sár fellágyul a diófából jövő víztől és leesik, de nem.

   Törlés
 3. Egészen biztos,hogy hat a gyerekkori emlék, bennem is él. És ez olyan jó!!!!!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...