2015. május 19., kedd

Kerti körkép - 21. hét (május)

Hegyi imola díszeperrel.
Új rovatot indítok (nem mintha eddig lett volna bármilyen rovat is a blogon:), minek lényege hogy végigfényképezem az egész kertet az elejétől a végéig. Ennek az az oka, hogy már nagyon sok virággal rendelkezem aminek nagyon, de nagyon örvendek és én inkább azokat a bejegyzéseket kedvelem mások oldalán is ahol látszik az egész ágyás és nem csak közelről vannak a virágok lefényképezve, mert nekem nagyon izgatja a fantáziámat, hogy mégis milyen környezetből van kiemelve az a kis részlet még akkor is, ha nem a legszebb.  Előre szólok: neki kell ülni, annyira hosszúra sikeredett.
Hetente vagy kéthetente tervezem ezt megtenni, remélem remek motivációként szolgál majd abban az esetben is, ha egy kicsit elfáradnék és mondjuk lusta lennék gazolni vagy összepakolni az udvaron....A kapunál fogok mindig kezdeni és úgy haladok befelé, majd végül a konyhakerttel zárom.

Első kert

A futórózsát nagyon megmetszettem, sajnos nem annyira csodálatos mint tavaly volt, de meg kellett tennem annak érdekében, hogy idén ne legyen gombás, mert a rengeteg eső és a szellőzés hiányának sajnos az lett a következménye. Ráadásul letörött az egyik tartó vas pálcika és az sem esett jól neki, hogy az orkán erejű szél megtépázta.


Bal oldalt látszik a szerkezet, melynek tetejéről hiányzik az összekötő elem.
A tövében szépen nőddögélnének a virágok, ha Töpörtyű néha nem gondolná azt, hogy neki biz oda kell feküdni.
Lesz itten virágpompa, csak egy kicsit még várni kell rá. Kenyérbél cickafark, izsóp, piros sarkantyúvirág, missouri ligetszépe, pompás ligetszépe, csomós harangvirág, rózsaszín macskafarkú veronika, macskamenta, kékgyökér és mennyecskeszem lakik itt.

Az egyik izsópot teljesen letiporta és a megrendszabályozott pompás ligetszépét is hazavágta...
A rózsák tövénél lévő pozsgásokhoz végül nem nyúltam csak kigazoltam, majd ősszel... Még mindig gyűjtöm az energiát a romboláshoz.
Giga macskamenta - majd megy hátra az uszik alá szúnyogűzőnek.


Ebben a sarokban van a Nagymamámtól hozott futórózsa. Ide ültettem 2 féle orbáncfű bokrot (sajnos a trikolor nem hajt), 2 féle lángvirágot, macskamentát, kerti tradeszkanciát, kerti macskamentát, kecskerágót pár zsálya magoncot és kamcsatkai varjúhájat. A jobb sarka szándékosan van kihagyva (a képen már nem látszik, de ott van egy nagy üresség), mert Tititínek az a kedvenc helye nyáron és nagy ritkán amikor kutya megy el a ház előtt akkor ott szokott örjöngeni, szóval bármi kerülne oda az le lenne tiporva.


Az 5 kis ágyás is végre elkezdett színesedni. A hegyi imolákon kívül nyílnak már a gólyaorrok (rózsaszín és 2 féle lila), a macskamenták (belőlük is sikerült kétfélét venni, az egyik inkább folyik, a másik felfelé nő) a napvirágok és a díszeprek. Az ő helyükről tavaly elég sok bejegyzést írtam, de itt  és itt hellyel-közzel látható, hogy milyen volt sokáig, itt meg a kezdet olvasható.


1. ágyás:
Éppen nyílik a napvirág, a gólyaorr, a macskamenta kezd. Készülődik a törpe szarkaláb a díszgyertya, a macskafarkú veronika,  a ligetszépe a csomós harangvirág, 2 féle minirózsa és leghátul a kenyérbél cickafark.

2. ágyás:
Éppen nyílik a hegyi imola és a gólyaorr... nagyon hiányzik innen a díszeper ami a 4. ágyásban már ontja a virágokat és nem ennyire egyszínű. Készülődik az olimposzi orbáncfű, a fehér kasvirág, a mint utólag kiderült virginiai veronika( ezzel jól beválasztottam, mert nagyon magas lesz, de persze a kertészetben azt az infót kaptam, hogy 60 cm-nél nem lesz magasabb...). Pótolnom kell 2 coreopsis garnetet, mert sajnos kifagyott, de szerintem inkább kirohadt a sok esőtől ami tavaly volt. Csak a sárgák élték túl((

3.ágyás:
A rózsa még bimbóban, de mögötte nekikezdett már az orvosi zsálya, előtte a kutyatej már elvirágzott. Ide került a "folyós" macskamenta ami egyébként már vagy egy hónapja virít. Innen meg 2 fehér díszgyertya pusztult ki. Érdekesség, hogy azok a virágok haltak meg amiket már későn ültettem (októberben). A többi akármilyen gyatra is volt a sok átültetgetéstől és tőosztástól túlélte.

4. ágyás:
Virágzik az imola a gólyaorr és a díszeper (2 pink és egy halvány rózsaszín van középen). Készülődik az olimposzi orbáncfű, a fehér ligeti zsálya, a lila füzérajak és a vajszínű ördögszem. Innen is hiányzik 2 menyecskeszem.

5. ágyás:
Itt is a gólyaorr és a napvirág virágzik, a macskamenta kezdi. Készülődik a ligetszépe a minirózsa a törpe margitvirág a csomós harangvirág a  ligeti zsálya, a  díszgyertya és a macskafarkú veronika. Hátul egy fehér rózsa szenved amit tavasszal ástam ki a thuja alól. Már tavaly is elég csúnyácska volt, mert alig kapott fényt, remélem, hogy azért összekapja magát, mert ez a nagy luk nem nagyon tetszik.
A diófa alatti ágyás még mindig nagy kedvenc, egy ideig biztos, hogy nem fogom megunni. A látatlanban hozott csillagfürtről már kiderült, hogy sárga, jobb színt ki sem találhatott volna magának. Nagyon örülök neki, pont tökéletesen illik a képbe. A gólyaorrok itt is nekikezdtek, mondjuk egy kicsit később, mint a napos helyen.

Reggeli kávézós látvány.A játszótér idő közben belombosodott, nagyon jó délelőttönként elheverni a takarón és nézni (néha érezni is) ahogy Tündérbogyó elutazik Homokországba vagy együtt olvasgatni, játszani. A csúszda megérkezett Dédimamától, "már csak" egy hintaágy és egy hintaállványt szeretnénk, de nagyon és azt, hogy végre legyen lomtalanítás, mert még egy kevés mindig maradt. Kénytelenek leszünk innen elhurcolni már megint, hogy ne itt csúfoskodjon már ez a pár szemét(hogy hova azt persze nem tudom). Az összecsukható fa asztalka és szék még az én gyermekkoromból való. Nagypapám a mai napig annyira vigyázott rá, hogy még így huszonpár év után is csak annyi restaurálásra szorult, hogy 2 szöget kellett kicserélnem, a lakkozás is sértetlen rajta.

Alvóidőben készült kép.
A legszebb kilátás az első kertre pont a bokorfa tövéből van amit persze egy fénykép nem képes visszaadni. Pont látszik még az utcán lévő orgona és a futórózsa, remekül rálátni a kis ágyásokra ahogy virítanak benne a lila, sárga és rózsaszín virágok és a diófa alatti ágyásra és a madárfürdőre is remek a kilátás:

A madárfürdő nélküli ágyás még nagyon hiányos. Hátul a 2 szélén kékszakáll van, középen nyári orgona, köztük pedig ernyős verbéna növekszik. Lakik itt (is) hegyi imola, réti imola, levendula, egyenes pimpó, ligeti zsálya, izsóp, árvalányhaj, tollborzfű, díszgyertya, missouri ligetszépe, törpe méhbalzsam és kék szarkaláb. Ott vannak virágok ahol van mulcs, a többi helyről még hiányzik vagy 25 tő virág, mert ez egy jó nagyra sikerült ágyás. Jó lenne minél hamarabb beültetni és akkor az első kert a rózsákon kívül teljesen rendben és kész lenne, már ami a virágokat illeti.


Konyhakert

1. virágágyás: Itt már csak a hátsó sor tűnik üresnek, de nem az. 2 oldalt tollborzfű van, középen barátcserje, köztük pedig ernyős verbéna.
Virágzik az imola itt is, a kutyatej már elvirágzott, de már készülődnek a menyecskeszemek, kasvirágok, pünküsdik, rózsák, bugás lángvirágok (rá nagyon kívácsi leszek, mert ez a legnaposabb ágyás és állítólag ilyen körülmények között szenvedősre veszi a figurát), gólyaorr magoncok, macskafarkú veronikák, díszgyertyák, kenyérbél cickafarkak.
Azért csak akad ide is pótolni való, mert szeretnék még 2 féle füvet bele, 2 hattyúnyakú lizinkát és orvosi lobéliát.

2. virágágyás:
Ide is rengeteg virág hiányzik. Már van pár telepítve rengeteg magonccal egyetemben amikből majd csak jövőre lesz virágzó növény, úgyhogy arra jutottam hogy idén a réseket egynyáriakkal töltöm ki és majd ősszel vesszük meg az évelőket.
Gazzal és jelölő cserepekkel.
Gaz nélkül.
Az eper szépen érik, a rigók meg szépen eszik:( Napjában többször megyünk, körbejárjuk és azonnal szedjük, nem teljesen érett állapotában, mert már akkor lezabálják amikor még csak a fele piros:((((( A végső megoldást a gazdasági háló 4 karó kombináció lesz, csak jussunk el odáig...
Tavaly a hangyákkal harcoltam sikertelenül, de idén velük eddig nem volt bajom, úgy néz ki, hogy az ágyásonként 5 levendula és a hagyma megtette a hatását.


A méhecskecsalogatós fűszerágyás is szépen növöget.

Ami biztos az az, hogy jövőre nem vetek egynyári virágmagot földbe, csakis WC papír gurigába, mert iszonyatosan tele van gazmaggal a föld és alig találtam meg azokat amiket elvetettem, a gurigás megoldásnál meg az a jó, hogy papírostól el tudom ültetni, ezáltal nem bolygatom a gyökerét és még egyelnem sem kell, nem pocsékolom a magot.
A palántázós szekció ide költözött a teraszról, már nagyon elegem volt a végén abból, hogy állandóan elő és el kellett pakolnom, meg söprögetnem, mert rengeteg időt elvett. Eredetileg egy pihenősarkot terveztem, de a játszótér annyira közel van, hogy fölösleges. Ott lekucorodok a kisasztal mellé ha elfáradok és szusszanok egyet.


Édesapám ma hozta a palántákat. Egy részét Nagymamám csinálta, a többit az utcánk végén lévő kertésztől hozták akikkel annak idején együtt járt Édesapám a piacra.
Ami a konyhakertet illeti ennyire sz×r évünk még nem volt. Nagyon gyéren kelt minden ebben az aszályos időben és még ott vannak a madarak is, no meg a vakondok.... Ha nem az egyik miatt, akkor a másik miatt kellett és kell újra vetni.
Az ágyások sarkait jelölő téglákat felszedtem, a helyükre élő növényvédelmet ültettem (büdöskét, sarkantyút és társait) melyeket én neveltem magról. Remélem azért virágozni is fognak, mert nagyon nem erőltetik meg magukat. 
A karalábé és brokkoli palántáim viszont pár kivételével gyönyörűek. Azon a részen ahol nincs mulcsozva ott lesz 2 sor bokorbab, a 2 szélén pedig 1 -1 sor zeller van. 
Szerencsétlen borsónk... Minden nap tépik a verebek, kénytelen leszek botra kötni valami szalagokat, pedig nagyon nem akartam, mert roppant csúnya, de az még csúnyább, ha nem lesz a fagyóban borsó...

A nyuszik beköltöztek a Nagypapám által épített nyúlházba:

Rém hosszú bejegyzés lett, remélem, a többi körkép nem lesz ilyen hosszú, vagy ha igen, akkor szétbontom. Mondjuk ennek az is az oka, hogy majdnem 1 hétig Édesanyáméknál voltunk és nem nagyon volt/van időm semmire ezt is közel 1 hét volt összehozni.

10 megjegyzés:

 1. Sok munkád volt benne, látszik az eredmény. Sajnos kertészsegéd nálunk is dolgozik, a növendék bokrok, növények hortenziavesszőkkel vannak körbekerítve. Abból meg kettő kizöldült, újabb növénynek meg is hagytam őket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Én is gondolkodtam az ideiglenes körbekerítésen, aztán úgy gondoltam, hogy meghagyom neki ezt a helyet, mert egyébként egy ekkora kutyához képest igen kevés kárt tesz. A nagykapu tövében (az örjöngési útvonalba esik) tavaly volt még egy hatalmas rozmaring amit kénytelen voltam áttelepíteni, mert ujjnyi vastag ágakat tört le róla naponta. Most a fűszeres ágyásban regenerálódik, majd meglátjuk, hogy ki tudja-e heverni.

   Törlés
 2. Nagyon hangulatosan megcsináltad az udvarotokat. És ennyiféle növény! Gyönyörűek!
  A rigókkal mi is küzdünk eper téren. Sajnos a legszebb szemeket pécézik ki maguknak.
  Jó munkát, sok játékot, vidám perceket a kertben:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Végre pihenésre is jut idő na meg hely a kertben. Annyira jó délelőttönként heverészni azon a pléden.

   Törlés
 3. Én csak az ilyen híradókat nézem! Úgyhogy nagyon várom a további részeket, mikor minden burjánzani kezd.

  Rengeteget dolgoztál a kerttel, nem udvariasságból, hanem tapasztalatból mondom és minden elismerésem, mert ilyen fiatalon is nagyon pofásan mutat már. Ha megnőnek a virágok, a gazok miatt sem kell már aggódnod, mert ha mégis megjelennének, az csak azt jelenti, hogy nincs elég virágod. ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Jó, hogy apránként tudom csak megvenni a virágokat, mert ha nem így lenne, akkor nagy a valószínűsége, hogy 3x annyit vennék, mint ami elféne a kertben:))) ÉS akkor hol marad az izgalom, ha egyszerre mindenhová megveszem őket. Jó így is, hogy apránként alakul, a nagyján már túl vagyunk.

   Törlés
 4. Én sem bánom a hosszú bejegyzéseket, sőt! Egyre szebb a kerted, nagyon kíváncsi vagyok, mit mutat majd még a nyáron.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! A nyári látványt már én is nagyon várom, bár élőben már így is elég mutatós. Mindenki dícséri, főleg azok akik tudják/látják, hogy mi volt itt és mennyit dolgozom vele nap mint nap. Jó lenne már egyszer eljutni oda, hogy végig érek a teendőkön még mielőtt újra neki kellene kezdeni előről. Talán jövőre, ha nem találok ki megint valami nagyobb változást. Modjuk a tavalyi évhez képest ez már gyalog galopp.

   Törlés
 5. Ez rengeteg munka, az ültetés, a fotózás :) az írás és persze idő.
  Elismerésem Neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Mági!

   Köszöntelek a blogon és köszönöm szépen a dícséretet!

   Végre eljutottunk odáig, hogy a kertkapuig már jók vagyunk:-)

   Itt megnézheted, hogy hogyan néztünk ki tavaly márciusban:

   http://aranyalma2012.blogspot.hu/2014/05/kert-elotte-utana.html

   és áprilisban:

   http://aranyalma2012.blogspot.hu/2014/04/es-itt-kert.html

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...