2015. február 2., hétfő

Előnyök

Az éjszaka nem nagyon tudtam aludni és kipattant az isteni szikra a konyha elrendezésével kapcsolatban. Azóta tipródom ezen amióta kitaláltuk, hogy jó lenne berakni egy kis kályhát, csak éppen nincs helye, pont úgy ahogy a mosogatógépnek sem. Ez egy nagyon álom bejegyzés, nagy a valószínűsége, hogy évekig nem lesz rá keret, mert ez nem egy akkora jelentőségű ügy, mint pl a kandalló, mert van hol főzni, van hol enni, az már más tészta, hogy nem olyan mint amilyennek lennie kellene.
Annak, hogy sosincs annyi pénzünk mint amennyi valójában elég lenne az az egy előnye van, hogy ezerszer átrágjuk, hogy mit mikor vagy egyáltalán megveszünk-e. Rengeteg időm van átgondolni, hogy mégis mi az amit például egy konyha esetében minimum 10 évig szívesen nézegetek, így kicsi az esélye annak, hogy valamiben rossz döntést hozok/hozunk. Elég sok fellángolásom van ez ügyben, de ami mindig is tetszett alapnak az a fa a fehér és a szürke. Az alapba nekem a fal, a bútorok, az étkészletek és azok a dolgok amikből sok kell és vagy drága, mert ha ezen 3 alapszínből választunk akkor az mindenhez fog menni.  Lehet, hogy ez egy biztonsági játék, de szerintem ez nem baj, elvégre nem vagyok lakberendező és elég sok mindent nem tudok róla, de úgy érzem, hogy így nem nagyon lehet mellényúlni. A kiegészítők már más kérdés, de ez nem egy akkora tetemes összeg, mert ha vágyok egy kis színre akkor veszek egy színes tálcát, pár kerámiát, varrok egy szép függönyt, edényfogókat, alátéteket és már meg is változott a helyiség hangulata. Megmondom őszintén, hogy engem marhára hidegen hagy, hogy éppen mi a divat a lakberendezésben. Az  a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, praktikus és egyben nekünk tetsző legyen.

Ami nagyon tetszik, de sosem lesz az a konyhasziget, a hatalmas asztal székek helyett paddal, viszont találtam helyet a mosogatógépnek, a kályhának, a nyitott polcoknak, az extra magas felső szekrényeknek, lesz helye a szakácskönyveknek is és ami a legjobb, hogy nem lesz kirakat a pulton. Persze pár dolog lehet rajta, de legyen kéznél hely a tálcáknak, gyógynövényeknek, kenyérnek, kenyérpirítónak....

Ennek a bejegyzésnek a lényege az elrendezés. Bútorügyileg megvan az elképzelés, de nem számoltam utána, mert nem biztos, hogy majd akkor is lehet kapni amikor majd rákerül a sor.
A fal és a csempe fehér, a szekrények szürkék, a munkalap és a nyitott polcok pedig tölgy színűnek képzelem, mert a konyhaasztalunk is tölgy.

Természetesen, ha véletlenül elhangzana az a mondat, hogy Anya melyik konyhát szeretnéd az Ikeából?, na akkor én ezt választanám. Egyedül ez a rengeteg csempe, de legfőképpen a fugája nem tetszik, de azt úgysem adják hozzá:)

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/categories/departments/metod_kitchen/roomset/20143_nkro17f/
Ikeától elvonatkoztatva, ezen a képen minden rajta van amit szeretnék és a legjobb az egészben az, hogy már vagy 5 éve el van mentve és még mindig ez a favorit képem konyhaügyileg:


Vannak akik szerint hülyeség addig tervezgetni amíg nincs rá pénz. Szerintem meg nem, mert vannak dolgok amiket lehet gyűjtögetni és az sem hátrány, ha tudjuk, hogy a meglévő, de csinosításra szoruló bútorainknak lesz e az álmunkban helye, mert ha igen, akkor azokat is el lehet kezdeni felújítani a leendő helyiséghez igazítva, ha meg nem akkor meg addig megtűrjük úgy ahogy van.
Én gyűjtögetem a szép fehér vagy törtfehér tányérokat, bögréket, mert ez is tetemes összeg tud lenni egyszerre. Gyengéim a régi gránitok. A tányérok elég gyakoriak, viszont gyönyörűek a tálalóik is ami viszont ritka.

Vannak akik szerint konyhába nem okos megoldás a nyitott polc, vagy szekrény. Szerintem meg jó dolog, ha a minden nap használt tányérok, bögrék, poharak, tálak és alapanyagok miatt nem kell a szekrényajtót nyitogatni napi 100x. De tényleg csak a minden nap használtat tenném ki. Egy két dísztárgy még belefér és persze pár cserepes virág, de a fenének van kedve a nagy ünneplő tömegek érkezése előtt elmosogatni az összes ünneplős tányért, tálaló edényt.

Valami hasonlóra gondoltam:

És ami semmiképpen. (Megőrülnék, ha ennyi sok kütyümütyüről kellene levakarnom a zsírgőzt.):

1. fal: Így néz ki jelenleg. Brrr.


Amióta a konyha ajtót használjuk bejárati ajtóként azóta nagyon szeretnék a mosogató baljára egy pengefalat, hogy aki hozzánk jön azt ne ez a látvány fogadja:


Amit szeretnék ezen a falon látni a pengefalon kívül az a mosogató, mosogatógép, egy túllógatott munkalappal ami alá befér egy zsúrkocsi, hogy nyáron könnyebb legyen a kicuccolás a teraszra és egy plafonra szerelt karnis valami nem átlátszó függönnyel, hogy egy mozdulattal el tudjam tüntetni a mosogatós, főzős részt amíg eszünk, vagy ha épp nem használom. Főleg vasárnap szokott előfordulni, hogy reggeli előtt már nekikezdek az ebédnek és szanaszét van minden.. vagy nincs időm evés előtt elmosogatni a főzős edényeket, vagy ha van akkor elrakni nincs időm, szóval ezen a részen mindig van kirakat és ezt jó lenne legalább addig eltüntetni amíg eszünk.
2. fal: Jelenleg így néz ki.Itt 263 cm-em van, ami elég 2 db 80-as, 2 db 20-as fűszertartós szekrényre + a tűzhelyre. Egy a bibi, hogy az Ikeában 246 cm-es a leghosszabb munkalap.


....pengefal a tűzhely 2 oldalán. Miért is? Talán mert a polcokat egy kicsit megvédi éés nagyon jól néz ki. A tűzhely mindkét oldalán szeretnék egy kis ráhagyást, hogy lehessen hova pakolni az alapanyagokat, viszont azt nem szeretném, ha kijönne a pult elejéig, mert nem szeretném felszeletelni ezzel a sok fallal a konyhát. A két fal között viszont vagy más színű csempe lenne jó plafonig, vagy valami más textúra kellene ami bírja a kiképzést. A szagelszívót nem szeretném beépíttetni, nekem tetszik így szabadon.

Ezek mind hatalmasak, de ugye, hogy milyen gyönyörűek?:

Ó ez a tűzhely...


Szerintem nekünk az egész házunk akkora, mint ez a konyha...Amitől ódzkodom (szagelszívó vagy még az se nyitott polcokkal, elválasztó fal nélkül):Viszont itt a fal mássága nagyon állat.

Ismét.. ÓÓÓ ez a tűzhely.... Ez az a sírni tudnék kategória nálam.
Az étkezőasztal maradna a helyén, a tálalónak viszont mennie kell, valószínűleg a nappaliba fogom bepasszírolni, de mindenképpen szeretném lecsiszolni róla ezt a sötét pácot és kapna új fogantyúkat és a kályha mehetne az etetőszék mögé a sarokba.


Egy ilyen gyönyörűséget nagyon el tudnék képzelni, ami persze nem lesz, de legalább legyen törtfehér ami itt lesz:


És ha már itt tartunk, hogy mi az ami biztos, hogy nem lesz, de nagyon nagy szükség lenne rá az ez:

http://wamsler.hu/product/wamsler-w1-90-tuzhely/
Mellesleg... ha nagyon akarnám, akkor egy 45 cm-es mosogatógép beférne a tűzhely mellé a polc helyére és ha nagyon akarnám, akkor a szekrényekről ezt a barna műanyag izét egy mozdulattal le tudnám húzni és simán le tudnám festeni galambszürkére... és ha nagyon akarnám, akkor a csempét is le tudnám festeni fehérre és vennénk a 2. falra egy egybefüggő munkalapot, de a legnagyobb baj az, hogy nem tetszenek azok az íves bemarások a szekrényen...
... vagy ha nagyon akarnám, akkor a tűzhelyt is át tudnánk rakni és a lebegő polcokat is felszerelhetnénk, mert akkor a gázcső is eltűnne és a mosogató fölé elférne két felső szekrény, meg a nagyobb mosogatógép is, de az az érzésem, hogy nem éré meg a belefektetett pénzt és energiát, mert nem lenne az igazi.

8 megjegyzés:

 1. Imádom az alaposságodat, ahogy mindent körbejársz. Én sem divat után megyek. Nekünk legyen jó, s a környezethez illő. Szeressük. Szeressünk benne lakni, élni.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm! Talán így kisebb a hibalehetőség. Igen, a környezetet el is felejtettem írni. Modjuk elég hülyén nézne ki, ha a konyhakertből gumicsizmában beesnénk a loftba amiről nekem leginkább az jut az eszembe, hogy a legjobb, ha a föld fölött járunk, de inkább csak vigyázba állunk, nehogy valami ne oda illő történjék...

  VálaszTörlés
 3. Mintha csak én írtam volna, kevés kivételtől eltekintve. Mi is így vagyunk. Bőven van időnk átgondolni mindent, mert a négy évvel ezelőtti beköltözés óta csak a nappali festése és padlózása valósult meg, ami nem is volt annyira tervszerű, egyszerűen csak utáltuk azt a szint.:) Az idei kerti barkács dolgok sem voltak annyira betervezve, inkább csak elengedtük magunkat, a beért álmok ellenében.
  A konyhasziget nekem is nagyon tetszik, akkor nem kellene háttal állnom a világnak munka közben, de helyhiány miatt nálunk sem lesz. A nyitott polcokat is imádom, pont olyan formában, ahogy te is említed, mert félek a felső szekrényektől, hogy leesnek( igen, orvosi eset vagyok), meg jobban is tetszik, de aztán praktikusság mellett döntöttem. Eltakar. Ha egyszer új konyhám lesz, akkor is így lesz, esetleg kombinálva. Jó olvasgatni, tervezgetni veled. A kedvenc képem, ami kétszer is szerepel, a kulcs alakú akasztókkal. Nagyon bejön, a többiért meg egyszerűen csak csepeg a nyálam.:) További jó agyalást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elég sok mindenben egyre jár az agyunk, ezért is örülök, hogy annkak idején Rátok találtam! A kedvenced nekem is jöhetne úgy ahogy van. Nagyon tetszik a fekete fal is.
   Egyébként Édesanyámnál már előfordult, hogy az éjszaka közepén leszakadt a mosogató fölötti tányéros felsőszekrény, de csodával határos módon nem tört neki össze semmilye. Gondolhatod, milyen kellemes lehetett irdatlan nagy csörömpölésre ébredni:) Úgyhogy amikor bekerül pár új tányér akkor mindig át szoktam nézni, hogy mi az ami kikerülhet...

   Törlés
  2. Essen, csak ne a mókikra! Nekem a poharas szekrény van a mosogató fölött. Az nehéz, és nagyobb is. A többi, csak 30-40 cm széles és fűszerek, sütihozzávalók, gyógyszerek, tehát sok könnyű apróság van bennük.
   A tervező csak jövő héten jön. Ha jön.

   Törlés
  3. De jó!
   Én mardok tervező fázisban.

   Törlés
 4. iszonyúan alapos vagy. és a konyha a lakás egyik legfontosabb pontja.

  ha nem veszed zokon - megosztom veled azon élményeimet, amiket abban a konyhában szereztem, amit nem nekem, és nem én terveztem - ez egy egyszerű bérlemény, átlagos katalógus konyhával
  - van kb. egy falnyi nyitott polcom: előnye - szépen tele lehet pakolni, hátránya - hihetetlen gyorsan porosodik, koszolódik [muhahahaha - fehéééér]
  - nagy betege vagyok a gránit tálaknak, tányéroknak - de ezeket sosem pakolom a felső polcokra v. szekrénybe - jelenleg fiókban és alsó szekrényben pihennek. könnyebb elővenni.
  - poharak, csészék - mindennapi használatban levők sínen és kampókon pihennek
  - reszelő, szűrő, merítőkanál, szedőkanalak, kis kávéskanna stb. mindennapi használatra - hasonlóképpen.
  - felső szekrényben - kosárba szedve: konyharuhák, terítők, néhány ritkán használt szakácskönyv [nem akarom őket ajándékba adni, de az lesz ...]; üvegpohár-raktár részleg [ez is külön]; könnyű fém és műanyag keverőtálak; kifejezetten ritkán használt [könnyű, fém] edények.
  - alsó szektor szekrény: gránit és jénai tálak, valamint az a kevés fém edény/lábos amivel rendelkezünk [ezt is folyton szelektálom, igaz mi csak ketten vagyunk, bár olykor sok vendéget kell etetni]

  a legnagyobb bajom jelenleg a folyamatos por [a 44 út mellett lakunk, így ez nem lesz jobb], ami a gőzzel igen gyorsan elpusztíthatatlan ragaccsá áll össze. ez ellen 10%ecet-víz-3 csepp mosogatószer keveréket használok, szórófejes flakonban, de igazi sziszifuszi munka 3-5 naponta áttörölni mindent.

  és sok sikert az álomkivitelezéshez. remélem megtalálod a közel tökéletes megoldást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Openeyes!

   Üdv itt a blogon!
   Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat!
   Én szeretem, ha el vannak rejtve a dolgok és minél kevesebb dolog van elöl. Szerencsére nálunk nincs forgalom (zsákutca), ráadásul a kertre néz a konyha. Lehet, hogy ez is és lehet hogy az is segít abban, hogy ne porosodjanak a polcok, hogy van oldala és teteje, ugyanis amióta levettem a szekrényajtókat direkt figyeltem, hogy mennyi idő kell a porosodáshoz,de nem nagy különbség van a mostani és az ajtós verzió között és a főzős résztől külön van, lehet, hogy az is szerencsés.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...