2015. szeptember 25., péntek

Félkész konyhakert

Már egy ideje munkálkodok rajta, túl vagyok sok méricskélésen, téglapakoláson, ásáson - pedig megfogadtam, hogy idén nem ások... Jelenleg már nem így néz ki, mint a képeken, de azóta nem fényképeztem. Lesz körforgó, sok gyümifa , szőlőkereszt, eperágyások, virágszegélyek meg minden.
Azért kezdem megint ilyen nagy munkába, mert több volt a parlagon heverő föld, mint amennyit szerettem volna és ez egy ilyen kicsi konyhakertben egyébként is elég nagy luxus.Ebben a négy nagy ágyásban lesznek a zöldségek vetésforgóban, mindnek a közepén lesz egy egy indiánsátor futtató amire majd szagos bükkönyt és keleti ölesbabot fogok futtatni, az ágyásszegélyek pedig macskamentából és levendulából lesznek. A körforgó közepén egy törzses rózsa van, körülötte macskamenta, hátul pedig a málnánál lesz egy boltíves futtató kúszórózsának.


A kaputól balra lesz 4 ágyás, kettőnek a közepében gyümölcsfa, körülötte eper, a kerítés mentén pedig végig virágok:

Talán ki lehet bogarászni az ágyást jelölő madzagokat.


A kaputól jobbra is 4 ágyás lesz, a padlizsánhoz közeli ágyásban lesz egy szőlőkereszt (felülnézetből olyan lesz, mint egy egyenlő szárú kereszt), a négy sarkában pedig eper, a mellette lévő közepén pedig egy cseresznyefa kap helyet, alatta pedig torma, mángold és rebarbara lesz, a kerítés mentén szintén virágok:
Az ásós/ládás a szőlőkeresztes ágyás, vele szembe (tökös) üvegházat szeretnék, a tőle jobbra lévőbe megy a cseresznye.
Kert hátulról fotózva:A két nagy virágágyást arrébb pakolom. Ahol most a legényvirágok vannak az lesz a fűszeres ágyás, a másikat csak felcuppantom a kerítésre.Összességében elég jól haladok és szerintem elég jól sikerült összefésülni a permakultúrát a cottage gardennel. A permakultúra nekem nagyon szimpatikus, egyedül az nem tetszik benne, hogy olyan kupis, de így, ebben a formában már elfogadható számomra is.

3 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszik az új kert, mintha nekem csinálnád.:)

  De a gyümölcsfák, amikről írtál, elgondolkodtattak, mert iszonyú nagy árnyékot tud adni egy kis barackfa is, a cseresznye meg beterítheti néhány év múlva az egész veteményesed és a zöldségek szinte mind napimádók, kompromisszumok nélkül. Legalábbis nálunk nem tolerálják még a fiatal almasövény délelőtti, a szedersövény esti kevéske árnyékát. Bár gondolom ezt te is bevetted a számításba...
  A négy ágyás vetésforgóban és sok virággal, takaros sorokban a zöldségekkel, már látom is magam előtt. Klassz lesz. Kitartást hozzá! Már én is tervezem a jövő évi veteményest, mit, hova, mennyit, de egyenlőre csak az őszi-téli kezdetekre fókuszálok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, nem is emlékeztem, hogy kölcsönadtam a talicskánkat.;) Úgy tudtam az én veteményesemben ázik, még mindig az eperágyás mellett.

   Törlés
  2. Szerencsére nagyon jó a fekvése a kertnek. A kertkabuban állva a nap az istálló mögül bukik elő, szóval a négy nagy ágyás nem kerül ezek miatt a fák miatt árnyékba. Ami miatt árnyékos a a bal 1-es ágyás az a játszótéren lévő fa miatt van, meg a sarokban van egy bodza, azt kinyírjuk, de a másik kettő fontos a jáátszótéri árnyék miatt.
   És ha sorrendet kellene állítani a zöldségek és a gyümölcsök között - vagyis ezen már túl vagyunk- akkor a gyümik az elsők, teljesen mindegy, hogy fán vagy bokron terem és hozzájuk kell igazodni a zöldségeknek.
   Ha a kertet átforgatnánk (a szélessége lenne a hossza) az lenne az igazi, mert akkor a kaputól barla a kerítés mentén lenne végig az összes fa, de nem így van:(((( nagyon hiányzik az a terület amit Apa mamája eladott:(

   A szerszámokat én is előszeretettel szoktam áztatni az esőben... Most is van kint pár..:)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...