2015. augusztus 7., péntek

Vegyes gondolatfelhő

Ezek az infók egyenként nem érnek meg egy bejegyzést, szóval egyben Rátok zúdítom.

1. Itt a paradicsom befőzésének ideje amit a passzírozás nagyon beárnyékol. Tavaly kipróbáltam a gyümölcscentrifugát és bevált. Miután megmostam a parikat feldaraboltam, majd szépen beadagoltam a gyümölcscentrifugába. A fennmaradt héjat és kevés húst még 1x átfolyattam rajta és így raktam fel főni. Se mag, se héj, csak a paradicsom, viszont a főzési időt itt is be kell tartani, mert nagyon sok víz marad benne. Én tavaly nem főztem annyit mint kellett volna, de idén másként lesz. A legjobb, ha kint csináljuk és akkor nem kell az egész konyhát kivakarni a paradicsomból.

2. Jövőre a padlizsánok közé ültetek jó sok bazsalikomot, mert a krumplibogarak nem szeretik. A tormáról már hallottam, hogy azt utálják, de ezt a bazsalikomos trükköt élőben is láttam és működött. Tormát egyébként lehet a krumpli közé is ültetni és állítólag akkor nem kell permetezni, mert nem lesz mit. Ilyet még nem láttam....

3. A káposztafélékhez meg körömvirágot kell vetni és nem lesz rajta liszteske, a borsó is szereti a körömvirágot. Együtt kell őket vetni és a körömvirág megtámogatja a borsót. - Ezt a két infót magyar blogokon olvastam. Elnézést, hogy nincs forrás, de nem emlékszem, hogy kinél.
Nekem zeller került a brokkolihoz ami szintén jó lenne, de nem vált be. Mondjuk káposztalepkénk nem volt, de liszteske rengeteg és elég undi, hogy hozzá lehet ragadni a levelekhez a sok kakától.

4. Muskátli teleltetéshez nálunk nincsen hely, viszont idén csak hajtásvégeket fogok eltenni és így el fognak férni a konyhaablakban egy balkonládában.
Ammenyire lehet húzzuk el a folyamatot, elég az első fagyok előtt levágni a tövekről egy-egy nem virágos, friss hajtást és azt beledugni kővel kevert földbe, szépen be fog gyökeresedni.

5. Két hete kipróbáltam a fahéjat, mint gyökereztetőszert pár növényen. A macskamenta, macskafarkú veronika szépen megeredt, a többi még nem csinált semmit. Valószínűleg ezek a növények egyébként is képesek lettek volna rá. Gyökereztetésnél nagyon fontos, hogy párás, fényes, de nem napos helyen legyenek és valamilyen gombaölő használata szükséges (én ezüst kolloidot használtam itt is), továbbá a virágokat el kell távolítani. A földbe kerüljön belőle olyan rész ahonnan levágtuk a leveleket egy éles késsel, nagyjából 10 centinél ne legyen hosszabb a levágott rész és csak a tetején hagyjunk pár levelet.
A párásítást én az Ikeás átlátszó fedeles tárolóval oldtam meg, remélem egyszer lesz egy üvegházam...
Mivel már rengeteg növényem van ezért nem szeretnék újabbakat venni, max más fajtákat:) és a magról vetés elég macerás dolog, főleg ha évelőről van szó, hajtásdugványozással sokkal hatékonyabb lennék már amelyik növénynél ez megoldható.

A fahéjat gomba ellen is be lehet vetni. Egy éjszakára be kell áztatni vízbe, leszűrni és azzal kell lepermetezni a gombás növényt, de gyökereztetéskor is jól jön. Én a rózsánál fogom kipróbálni, mert idén is előjött egy-két tövön és nem szeretném, ha tovább terjedne.

6. A virágoknál a szeretet igen nagy növelőerő. Volt pár palántám amit még nem ülettem ki és a konyhalertben búslakodtak egy ládában. Persze locsoltam őket, de eléggé elhanyagoltnak érezhették magunkat, mert amikor előre hoztam őket a létrára akkor egy hét alatt duplájára nőttek. Lehet, hogy az évelőim is ezért nőnek ennyire? Minden reggel végig szoktam menni a kerten, megcsodálom, megdícsérem őket, hogy milyen szépek, egyet kettőt meg is szoktam simizni, mint egy édi kiskutyát.

7. Amennyiben van évelő díszgyertánk - UGYE VAN?!?! - :) akkor gyűjtsük a magját, mert nagyon gyorsan csírázik - 1 hete vetettem és már 2 centisek. Nekem nagyon tetszik cserépben is, nem csak évelőágyban.

8. Téli növényvédelem. 2 éve úgy oldottuk meg a teleltetést a cserépben lévő fagytűrő évelőknél, hogy Apa ásott egy vermet és abba tettük be a cserepeket, a hézagokat földdel pótoltuk ki, semmi nem fagyott el. Idén viszont szintén verem, de szalmával bélelve, hézagolva, hogy ne kelljen mindenről levakarnom a sarat. Elég, ha a legnagyobb cserépnél 10 centivel mélyebb a verem, meg fogja védeni a gyökereket a fagytól.

11 megjegyzés:

 1. az a fotó mindent megér :))))

  VálaszTörlés
 2. Ezeket emésztenem kellene, de most nem vagyok formában. Díszgyertya, csak vágyom rá. majd.

  VálaszTörlés
 3. Én gyűjtöm a magokat, szívesen küldök.

  VálaszTörlés
 4. Hogy itt mennyi új infót olvastam!!!!! Pedig azt hittem,hogy nem sok újat tudok már hallani és tessék!:) Köszönöm!
  Elmentettem,kijegyzetelem.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek igazán örülök:) Igyekszem nyitott szemmel, füllel járni.

   Törlés
 5. 1. Ezen már elfilózgattam egy párszor, hogy megússzam a forrázást-hámozást, úgyhogy nagyon örülök.
  2. Erre nem is gondoltam! Idén két helyre ültettem padlizsánt. Hármat a borsó helyére, azokat felzabálták, kilencet a fűszerkertbe, semmi bajuk, jövőre ismétlés!
  3. A csigák nem zavartatják magukat a zellertől, így a szárnyas káposztavadászoknak már nem jut.:P
  4. Ezt én is láttam már, de nem tartok muskátlit, max egynyárinak, barátnőmnél működik.
  7. Akkor gyűjtök magot, az egyik bokor -persze a legnagyobb-, épp tegnap vettem észre, hogy elszáradt.
  8. Ez nálunk is működött, a faiskolát szoktam így elásni, a helyi kertészetben láttam néhány éve, hogy így teleltetnek.:)

  Sokat tanultam, köszi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ÖRülök:)
   A muskátlit eddig én is egynyárinak tartottam és mindig fájt a szívem amikor ki kellett borítanom, mert megfagyott. Abból a szempotból is jó, hogy tavasszal nem a csufika anyatöveket kell bámulni.

   Törlés
 6. Szia!

  Hogy van-ez a vermes teleltetés? Milyen mélyre kell ásni?Mi a teteje a "gödörnek"?

  Bocsi, ha értetlen vagyok...

  Üdv:Manuka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Manuka!

   Mérd meg a legnagyobb cserepet, hogy milyen magas és ahhoz adjál 10 centit és ez lesz a mélysége a veremnek. A gödör teteje pedig szalma, azért kell, hogy 10 centivel mélyebb legyen a verem, mint a legmagasabb cserép. Miután bepakoltad a cserepeket a verembe akkor a cserepek közti hézagot is rendesen ki kell tömködni szalmával, vagy fűrészporral. Így OK?

   Törlés
 7. Aha! Így már értem!

  Köszi:Manuka

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...